Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Teknoloji ve Tasarım Derneği tarafından organize edilen 8. EBİKO’da final heyecanı coşkulu geçti. Bu yılki olimpiyatlarda, 49 ülke ve bin 58 okuldan 7 bin 550 proje yarıştı. Finale kalan 110 projenin sunumları, Atlantik Eğitim Kampüsü’nde yapıldı. MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törende, dereceye girenler açıklanarak, plaketleri verildi.
Törene, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ile çok sayıda davetli katıldı.
Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, 2020 yılında dünya nüfusunun 7.8 milyara, bağlı cihaz sayısının ise 50 milyara ulaşacağının öngörüldüğünü belirtti.
Ünüvar, “Bu bilişim dalgasının altında kalmamak için hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda devlete ve bireylere büyük görevler düşüyor.” dedi.
Türkiye’nin dijital okuryazarlıkta Avrupa’nın gerisine olduğunu kaydeden Ünüvar; bu konuda adım atılması gerektiğini aktardı. BTK Başkanı Tayfun Acarer, anne baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aileye artık internetin de dâhil olduğunu belirtti.
Güvenli internetin önemine de dikkat çeken Acerer, son verilere göre güvenli internet profilini kullanan internet abonesi sayısının 1 milyon 100 bine ulaştığını aktardı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, 2012 yılında Fatih Projesi’nin de hayata geçtiğini hatırlatarak, bu nedenle 8. Bilişim Olimpiyatları'nın kendileri için ayrı öneme sahip olduğunu söyledi.
Hanelerde internet kullanımının yüzde 43’lerde olduğunu dile getiren Zararsız, bilinçli kullanımın önemini vurguladı. Türkiye’de 2002 yılından önce okullarda 117 bin bilgisayar bulunduğunu kaydeden Zararsız, bugün bu oranın 7,6 kat arttığını ifade etti.
Eğitimde teknoloji kullanımı için bundan sonra yapılacakların temellerinin atıldığını belirtti.
Teknoloji ve Tasarım Derneği Başkanı İlhan Yerli ise amaçlarının eğitimde bilişim kültürü oluşturmak olduğunu kaydetti.
Eğitim sisteminin ileri teknolojiler ile buluşmasının önemli olduğunu dile getiren Yerli, bu kapsamda Fatih Projesi’ne işaret etti. Yerli, “Fatih Projesi ile ülkemiz bu açığı kapatacak fırsatları ülke gençliğinin hizmetine sunacak, eğitimin kalitesi artacaktır.” diye konuştu.
Yerli, ilkokulda evrensel insani değerlerin mutlaka okutulması gerektiğini; ortaokul ve liselerde tasarım ve projeler yapan öğrencilerin ödüllendirilerek, teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Törende, Bilişim Olimpiyatları'na katılan 49 ülkeden öğrenciler yerel kıyafetleri ile izleyicileri selamladı. EBİKO halk dansları topluluğunun gösterisi de büyük beğeni ile izlendi. Gösterilerin ardından, dereceye giren projeler açıklandı. Törende, finale kalan 110 projeden dereceye giren 44’üne plaketleri verildi.
Öte yandan, organizasyon kapsamında bu sene bir ilke imza atılarak, FATİH Projesi pilot uygulama içerisinde yer alan tüm öğrenci ve öğretmenler, 8. Uluslararası Bilişim Olimpiyatları’na dâhil edildi .
EBİKO’da 44 Proje Dereceye Girdi
Bu yıl 8. düzenlenen Uluslar arası Bilişim Olimpiyatı (EBİKO)’nda, finale kalan 110 projeden 44’ü dereceye girdi.