DAKAR - Senegal'in başkenti Dakar'da "Uluslararası Gıda Krizlerini Önleme Ağı" toplantısı düzenlendi.
Radisson Blu Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA), Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) üyeleri ile STK temsilcileri katıldı.
Toplantıda, Liberya, Sierra Leone ve Gine gibi Afrika ülkelerinde binlerce kişinin yaşamını etkileyen Ebola salgınının tarıma verdiği zararlar konuşuldu.
UEMOA Finans Komisyonu Başkanı Cheikh Hadjibou Soumare, burada yaptığı konuşmada, hastalığın özellikle tarım üretiminin fazla olduğu bölgelerde hızla yayıldığını söyledi. Soumare, Ebola'nın yayıldığı ülkelerde tarımda çalışanların azaldığını ve insanların topraklarını bırakıp göç etmeye başladıklarını anlattı.
Bölgedeki uluslararası projelerin ve destekleme faaliyetlerinin de hastalığın ortaya çıkmasıyla durdurulduğunu kaydeden Soumare, "Ebola, Afrika tarımına büyük zararlar verdi. Tarımda çalışan iş gücünün azalması ve Gine-Senegal sınırının geçici olarak kapatılması elde kalan ürünlerin çürümesine neden oldu" dedi.
- Senegal tarıma yatırım yapıyor
Senegal Adalet Bakanı Sidiki Kaba da tarımın, ülkelerin gelişmesindeki rolünü bildiklerini belirterek, "Senegal devleti olarak tarımın ekonomik büyümedeki önemli kaldıraçlardan biri olduğunu biliyor ve bu yönde doğru kararlar almaya çalışıyoruz. 2015 yılında ülkemizdeki tahıl üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 57, pirinç üretimi ise yüzde 64 arttı" diye konuştu.
Kaba, söz konusu artışın, "güçlü siyasi sorumluluk" ile "uluslararası finansal ve teknik destek" sayesinde elde edildiğini dile getirdi.
Sahel ve Batı Afrika'da tarım için uygun çok fazla alan bulunduğuna işaret eden Kaba, yatırımlarla halkın tarıma yönlendirilmesi halinde, bölgedeki gıda sıkıntısının da sona ereceğini söyledi.
- Ebola salgınının başlangıcı
İlk kez 1976 yılında Kongo'da ortaya çıkan Ebola, 2014'te Batı Afrika'da yeniden görülmeye başlandı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 15 Kasım 2015 tarihli verilerine göre, salgının başlangıcından bu yana Liberya'da Ebola virüsü bulaşan 10 bin 672 kişiden 4 bin 808'i hayatını kaybetti.
Liberya'nın yanı sıra Sierra Leone ve Gine'yi etkileyen salgında virüs bulaşan 28 binden fazla kişiden yaklaşık 11 bininin yaşamını yitirdiği sanılıyor.
Ebola virüsünün yol açtığı viral hemorajik ateş, kusma, ishal, iç ve dış kanamalara neden oluyor.
Ebola salgınına yakalanan 10 kişiden 9'u virüsü tükettikleri kemirgenlerden alıyor. Yarasa, virüsün doğal taşıyıcısı durumunda. Bu hayvanlara dokunulması ya da etlerinin tüketilmesi salgının insana geçmesine neden oluyor. Henüz bir tedavi yöntemi bulunamayan salgın hastalık kendini yüksek ateş, kusma ve ateşli kanamalarla gösteriyor.
Ebola Afrika'da Tarımı Da Olumsuz Etkiledi
Senegal'de düzenlenen "Uluslararası Gıda Krizlerini Önleme Ağı" toplantısında, Afrika ülkelerinde binlerce kişinin yaşamını etkileyen Ebola salgınının tarıma verdiği zararlar ve çözüm önerileri konuşuldu