Ebruli Bastonlar İlgi Gördü

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yaşayan baston ustası Cumali Birol'un, ebru sanatını kullanarak ürettiği bastonlar büyük ilgi görüyor.


Yaklaşık yüz yıllık aile mesleği olan bastonculuğu yaşatmak için ebru sanatını bastonla buluşturan Cumali Birol, Adilcevaz'dan birçok ülkeye el yapımı ve ebrulu baston pazarlıyor.

Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebru sanatını kullanarak ürettiği bastonlarının yapımının 7-8 gün sürdüğünü ve sabır istediğini söyledi.

Geleneksel ebru sanatının, bastonculuk sanatıyla bir araya gelmesi sonucu ortaya muazzam bir eser çıktığını belirten Birol, ürettiği ebrulu bastonun ilgi gördüğünü kaydetti.

Birol, şunları söyledi:

"2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Altın Eller El Sanatları Festivalinde ebru sanatı ile tanıştım. 'Bu sanatı baston sanatına nasıl uygularız' diye arayışa girdim. Bunun çalışmalarına başladım ve iki yıllık çalışmanın ardından ebru sanatını bastona uyguladım. Böylece bir ilke imza attık. Neticede bir Osmanlı sanatı olan ebruyu, yöremizdeki Selçuklu sanatı olan bastonculukla birleştirdik. Ürettiğim bastonlarla iki geleneksel sanatı yaşatmaya çalışıyorum. Böylece çok farklı turistik, hediyelik eşya yapmış olduk. Bunu birçok fuar ve festivallerde sergiledik. Tanıtımını ve reklamını yaptıktan sonra özellikle yurt dışından ciddi anlamda talep gelmeye başladı.

"

Gerek açtıkları internet sitesinde gerekse fuar ve festivallerde bu bastonlara çok talep olduğunu belirten Birol, bu talebi karşılamak için yoğun bir çalışma temposuna girdiğini, ürettiği her 100 bastondan 60'ını ebruli baston olarak ürettiğini dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile