Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, haziran ayı sanayi üretim endeksi artışında son 3 yılın en yüksek 6 aylık ortalamasına ulaşıldığını belirtti.
Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, haziran ayında çalışılan gün sayısının bayram dolayısıyla azalmasının sanayi üretim endeksi rakamlarında gerilemeye neden olduğunu ifade etti.
Öncü göstergeler dikkate alındığında haziran ayı imalat PMI (Purchising Manager İndex- Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verisinin bir önceki aya göre önemli bir artış kaydederek yüzde 54,7 düzeyinde gerçekleştiğini anımsatan Yorgancılar, haziran ayı kapasite kullanım oranınınsa yılın en yüksek seviyesine çıkarak 79'a ulaştığını kaydetti.
Yorgancılar, açıklamasında ifadelere yer verdi:
'6 aylık ortalamalar açısından değerlendirdiğimizde, haziran itibarıyla sanayi üretim endeksi artışında son 3 yılın en yüksek 6 aylık ortalamasına ulaşıldığını da görmekteyiz. Bunda en büyük etkenin yüzde 3,8 artış gösteren imalat sanayi olduğunu görüyoruz. Diğer yandan yüzde 11,4 ile sermaye, yani yatırım malındaki artış bu tezimizi doğrulamaktadır. PMI verisinin son 4 yılın en iyi 6 aylık ortalamasına sahip olması da sanayi sektörünün gücünü açıkça ve bir kez daha ortaya koymaktadır.'
- Eximbank'ın destekleyici hamleleri etkili oldu
Ender Yorgancılar, söz konusu verilerin yıllık ortalama yüzde 4,5-5'lik büyümeyi desteklediğini aktararak, 'Kuşkusuz bunda en büyük etken, hükümetin 2016 yılı sonundan itibaren art arda üreticiyi destekleyen adımları atması ve teşviklerle daralan piyasayı canlandırmasıdır. Özellikle de Eximbank'ın ihracatçıyı destekleyen hamleleri etkili olmuştur. Bir kez daha görmekteyiz ki ne zaman ekonomiye öncelik verilse, ne zaman sanayici desteklense çıktısı her zaman olumlu olup, kazanan Türkiye olmaktadır.' ifadelerini kullandı.
EBSO Başkanı Yorgancılar Açıklaması
'(Haziran ayı sanayi üretim endeksi rakamları) 6 aylık ortalamalar açısından değerlendirdiğimizde, haziran itibarıyla sanayi üretim endeksi artışında son 3 yılın en yüksek 6 aylık ortalamasına ulaşıldığını da görmekteyiz.' 'Kuşkusuz bunda en büyük etken, hükümetin 2016 yılı sonundan itibaren art arda üreticiyi destekleyen adımları atması ve teşviklerle daralan piyasayı canlandırmasıdır'