Derginin haberine göre İsrail askeri Gilad Şalit'in 2006 yılında Gazze'ye kaçırılmasından birkaç gün sonra İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiğini yazan dergiye göre Levi, "Şalit çok hasta, belki de öldü. Türkiye yardım edebilir mi?" talebini iletti. Telefon trafiğinin ardından Şalit'in sağ olduğu ortaya çıktı, onu kaçıranlar da İsrail askerine saygılı davranacaklarına dair Türkiye'ye söz verdi. Haberde, İsrail askerlerinin Mavi Marmara'da 9 Türk vatandaşının öldürmesine rağmen, Türkiye'nin Şalit'in serbest bırakılması için lobi yapmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
Dergi, İsrail'le gerilen ilişkiler ve İran'la yakın temaslar nedeniyle Türkiye'nin ekseninin doğuya doğru kaydığı yorumlarına rağmen Türkiye, 2007'de İran'ın 15 İngiliz denizciyi bırakması için devreye girdiğinde kimsenin şikayetçi olmadığını hatırlattı. Aynı şekilde İran'ın casusluk suçlamasıyla tutukladığı Fransız öğretmen Clotilde Reiss'in Davutoğlu'nun devreye girmesiyle serbest bırakılmasından Paris'in memnuniyet duyduğu belirtildi.
DAVUTOĞLU, AFRİKA'DAN GELEN ARABULUCULUK TALEBİYLE ŞAŞKINA DÖNMÜŞ
The Economist, İran'da recm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'nin durumuyla ilgilenen Türkiye'nin Tahran'daki Evin hapishanesinde casusluk şüphesiyle tutulan 3 Amerikalı dağcı için de İran'a baskı yaptığını yazdı.
Türkiye'nin arabuluculuk yeteneklerinin Afrika'da bile heyecanla takip edildiğini belirten The Economist'in haberine göre Güney Afrika ülkesi Botsvana'nın komşusu Namibya ile sınır problemlerinin çözümü için Davutoğlu'na başvurmuş. Bakan Davutoğlu, her ne kadar gurur verici olsa da bu talep gelince şaşkına döndüğünü itiraf etmiş.