Economıst Ve Ft 'Türkiye'yi Mercek Altına Aldı' Londra

Türkiye'nin Batı ile son dönemdeki ilişkileri, hem İngiliz Economist dergisinin bu haftaki hem de Financial Times (FT) gazetesinin bugünkü sayısında ele alındı.

  Türkiye ' nin Batı ile son dönemdeki ilişkileri , hem İngiliz Economist dergisinin bu haftaki hem de Financial Times ( FT ) gazetesinin bugünkü sayısında ele alındı .
Economist dergisinde köşe yazarı ve gazeteci David Rennie tarafından kaleme alınan " Charlemagne " adlı köşede , ABD Savunma Bakanı Robert Gates ' in geçen hafta Londra ' dayken söylediği , " Avrupa ' nın Türkiye ile bağları artırma konusundaki isteksizliğinin Ankara ' yı doğuya doğru ittiği " yönündeki sözleri hatırlatıldı .
Dergideki bir karikatürde de AB bayrağı desenli gömlek giyen bir adam , üzerinde bir Türk ' ün bulunduğu halıyı elinden bırakıyor , AB ' yi temsil eden adamın üstünde ise kendisini işaret eden " büyük bir ABD parmağı " bulunuyor .
Amerikalı siyasetçilerin ve akademisyenlerin AB ' ye bakışının eleştirildiği makalede , Amerikalı Demokrat siyasetçi Howard Dean ' in de Avrupalı siyasetçilerin , ülkelerinde artan yabancı düşmanlığını hesaba katıp aşırı sağ oylar için Türkiye ' ye tam üyelik yerine ayrıcalıklı ortaklık önerdiği görüşünde olduğunu aktardı .
Dergi , Amerikalı yetkililerin şikayetlerinin bazılarında doğruluk payı bulunduğunu , ancak " Türkiye sorununun ırkçılığa indirgenemeyeceğini " kaydetti .

- " BATININ KENDİSİNE BİÇTİĞİ ROLÜ AŞTI " -

Financial Times ( FT ) gazetesi de bugünkü sayısında , " Batı , Türkiye ' ye masada daha uygun bir koltuk sunmalı " başlıklı bir makaleye yer verdi .
Gazetenin yazarlarından Philip Stephens ' ın kaleme aldığı makalenin yanı sıra yayımlanan karikatürde , bir masanın etrafında oturan Sarkozy , Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' a oturması için daha küçük bir sandalye gösteriyor , Başbakan Erdoğan ise parmağını " hayır " anlamında sallıyor .
" Batının henüz Türkiye ' yi kaybetmediği " yorumuyla makalesine başlayan Stephens , " Türkiye ' nin artık , yumuşak başlı , ricacı bir ülke olmadığını , Avrupa ve ABD ' deki pek çok kişinin Türkiye ' nin ebediyen böyle kalmasını umduğunu " yazdı .
" Türkiye , canlı ekonomisi ve siyasette kendine artan güveniyle , Batının kendisine biçtiği rolü aştı " denilen makalede , " Türkiye ' nin , isteyerek yüzünü Doğuya döndüğü , Batı demokrasisinden kaçınıp İslamcılığa sarıldığı ve eski Osmanlı topraklarında yeniden liderlik arayışında olduğu " senaryosunun bu aralar revaçta olduğu kaydedildi .
Stephens , " Batının hor davrandığı Ankara , bölgesinde ilişkilerini tamir ediyor . Kendisini bölgesinde göstermek için ekonomik ve diplomatik fırsatlardan yararlanıyor " diye yazdı .
18 . 06 . 2010 10 : 40 : 19
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile