'ECOPRINT In Nature' Projesinin Ikinci Aktivitesi Tamamlandi

'ECOPRINT In Nature' Projesinin Ikinci Aktivitesi Tamamlandi

Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülügünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi Youth On Board ev sahipliginde Kuzey Makedonya’da gerçeklestirildi.

Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülügünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi gerçeklestirildi.

Kuzey Makedonya’da Youth On Board ev sahipliginde gerçeklestirilen etkinlige Kastamonu Üniversitesi (KÜ), Varsova Yasam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ile Sari Konak Kadin Girisimleri Üretim ve Isletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri katildi.

Etkinligin ilk gününde ev sahibi olan Youth on Board’un Baskani Kiril Jordanov açilis konusmasini gerçeklestirdi. Konusmanin ardindan proje yürütücüsü Doç. Dr. Önder Tor, proje hakkinda bilgiler verdi. SGGW temsilcisi Dr. Emilia Janeczko ve KSSK Baskani Mihriban Tüfekçi, kurum ve kuruslarini tanitan sunumlarini gerçeklestirdi.

Etkinligin ilk gününde, katilimcilara ECOPRINT tekniklerinden biri olan vurma teknigi ile kumasa desen ve renk aktarimi ögretildi. Katilimcilar, seçmis olduklari farkli bitki bölümlerini farkli türdeki kumaslar üzerinde denemeler yapti. Bu denemeler ile birlikte Kastamonu’nun geleneksel el sanatlarindan biri olan tas baski ekolojik yöntemlerle mordanlanan kumaslar üzerinde denendi.

Etkinligin ikinci gününde ise, katilimcilar ECOPRINT tekniklerini ögrenmeye devam etti. Farkli mordanlama yöntemiyle hazirlanan pamuk, keten ve ipek gibi kumaslar kullanilarak bitki parçalarindan desenler olusturuldu ve kumaslar yaklasik bir saat boyunca buharlama ve suda kaynatma yöntemine tabii tutuldu. Günün sonunda ECOPRINT uygulamasi yapilan kumaslar kurutulup, dikim islemleri için hazir hale getirildi.

Etkinligin üçüncü gününde, Youth on Board tarafindan Istip ve Üsküp sehirlerine kültürel ve tarihi gezi düzenlendi.

Etkinligin son gününde de, Golce Delcev Üniversitesi’nden Dr. Sanja Risteski, Kuzey Makedonya’nin Istip kentindeki tekstil endüstrisinin durumu, bu endüstride olusan tekstil atiklari ve bu atiklarin çevre dostu ürünlerde yeniden kullanim imkanlari hakkinda bir bilgilendirme konusmasi yapti.

Dr. Risteski, sunumunda özellikle tekstil endüstrisinden kaynaklanan atiklar konusuna deginmesi katilimcilarin sürdürülebilirlik, yenilikçilik, sorumlu üretim ve tüketim konularina farkindaligini artirdi. Projede yapilan etkinlikler ile katilimcilari inovatif düsünceye tesvik etmek ve tasarimlarini tekstil atiklari ve ECOPRINT yapilan kumaslarla birlestirilerek yeni ve benzersiz ürünler gelistirmeyi amaçlandi. Etkinlikler kapsaminda üretilen kumaslarla yelek, tisört, çanta, cüzdan, yastik ve minder gibi ürünler üretildi ve sergilendi.

Etkinlik sertifika töreninin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile