ECOWAS Heyeti, Darbe Sonrasi Yaptirim Karari Aldigi Gine'de

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) temsilcileri, Gine'de darbe sonrasi yaptirim karari aldigi cunta ile görüsmelere basladi.

Dün, Gana'da düzenlenen olaganüstü zirvenin ardindan ECOWAS'i temsilen ECOWAS Dönem Baskani ve Gana Devlet Baskani Nana Akufo-Addo ile Fildisi Sahili Cumhurbaskani Alassane Ouattara, baskent Konakri'ye ulasti.

Askeri cunta Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesi (CNRD) lideri Mamady Doumbouya tarafindan karsilanan heyet, ardindan baskentteki bir otelde görüsmelere basladi.

Öte yandan ECOWAS'in askeri cuntaya yaptirim kararini protesto etmek isteyen bir grup da havalimani çevresinde gösteri düzenledi.

Ellerinde "ECOWAS Gine adina karar veremez" yazili döviz ve pankartlar tasiyan gruptakiler, ECOWAS heyetini yuhaladi.

- Cuntaya yaptirim

Dün Akra'da Gine'deki darbe ve Mali'de sivil geçis sürecine iliskin düzenlenen olaganüstü zirvede, Gine'de 6 ay içinde anayasal düzene dönülmesi karari alinmisti.

Cumhurbaskanligi seçimlerinin 6 ay içinde düzenlenmesine karar verilen zirvede, geçis sürecinin de 6 ay içinde bitmesi gerektigi vurgulanmisti.

Askeri cunta CNRD üyeleri ve ailelerine seyahat yasagi getirilmis, mal varliklarinin da dondurulacagi belirtilmisti.

- Askeri darbe

Gine'nin baskenti Konakri'de Cumhurbaskanligi Sarayi Sekoutoureya ve idari binalarin bulundugu Kaloum bölgesinde 5 Eylül'de silah sesleri duyulmustu. Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) basindaki Yarbay Doumbouya yönetime el koyduklarini açiklamisti.

Doumbouya, ülkedeki kötü gidisat nedeniyle yönetime el koyduklarini ve Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesini (CNRD) kurduklarini duyurmustu.

Hükümet, anayasa ve kamu kurumlarinin feshedildigini kaydeden Doumbouya, Cumhurbaskani Alpha Conde'nin güvenli bir yerde tutuldugunu dile getirmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile