Edebiyatta Arap Baharı zamanı!

Edebiyatta Arap Baharı zamanı!

ÜYAP İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 30. yaşını kutlacak. Fuarın onur konuğu Arap Baharı'nı yaşayan ülkelerden Mısır olacak.

12 Kasım'da başlayacak 30. Uluslararası TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın onur konuğu Arap Baharı'nı yaşayan ülkelerden Mısır olacak. Fuarda Mısır edebiyatı ve kültürü kapsamlı bir şekilde tanıtılacak.

12 Eylül askeri darbesinin gölgesinde, 1981 yılında Taksim'de 500 metrekarelik bir alanda, 26 yayınevinin katılımıyla başlayan TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 30. yaşını kutlacak. 30 yılın sonunda Türkiye'nin en önemli kitap fuarları olmayı başaran fuar, bu yıl ilk defa resmi olarak uluslararası unvanını kullanmaya başlayacak olmanın da sevincini yaşıyor. Geçen yıl 400 bin okurun takip ettiği, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliği ile düzenlenen fuar, bu yıl bu rakamın üzerine çıkmayı amaçlıyor. 12 Kasım'da başlayacak fuarın teması 'Umut: Düş mü? Gerçek mi?'. Temaya uygun olarak da fuarın onur konuğu Arap baharını yaşayan ülkelerden Mısır olarak belirlendi. Fuarda Mısır edebiyatı ve kültürü kapsamlı bir şekilde tanıtılacak. Fuarda, Mısırlı yazar Necib Mahfuz'un 100. doğum yılı kutlanacak, yazarlar Ala Al Asvani, Gamal Gitani, İbrahim Aslan, Mohammed Salmawy ve Youssef Ziadan Türkiye'ye gelecek ve okurlarla buluşacak. Mısır edebiyatından uyarlanan ve Mısır'daki devrime ilham veren filmler gösterilecek. Ayrıca Mısırlı yayıncılarla Türk yayıncıların bir araya geleceği toplantılar düzenlenecek. TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, "Mısır günümüzde güzel bir umudu gerçeğe dönüştürme çabasında. Bu durum temamıza da uygun. Bunun için onur konuğu olarak bu ülkeyi fuara davet ettik" diyor. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin ise fuarda onur konuğu olmaktan çok mutlu olduklarını belirtiyor. Salaheldin "19. ve 20. yüzyıllarda Kahire ve İstanbul, kültür ve edebiyatın iki önemli başkentiydi. Mısır ve Türkiye tarihsel ve kültürel anlamda çok yakın. Kültürlerimiz birçok benzerlik gösteriyor. Kardeşlik bağımıza büyük güven duyuyoruz. Fuarın onur konuğu olmamızın tesadüf olmadığını düşünüyorum" dedi. Fuara Mısır Kültür Bakanı da dahil birçok entelektüel, yazar ve yayıncı geleceğinin müjdesini veren Salaheldin, fuarın, yazar, eleştirmen ve çevirmenler için çok faydalı olacağını, Mısırlı yazarların eserlerinin Türkçeye, Türk yazarların da Arapçaya çevrilmesini umut ettiğini söyledi.

Onur yazarı Ferit Edgü

Fuarın onur yazarı Ferit Edgü olacak. Edgü'nün edebiyatı üzerine oturumlar düzenlenecek.
Fuara Mısır dışında Azerbaycan, Romanya, Yunanistan, Almanya, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Hindistan, İngiltere, Küba, İspanya ve Rusya'dan yayınevleri de katılacak.
Fransız yazar Anne Goscinny, Brigitte Labbe, Pertev Nail Boratav'ın torunu David Boratav, Mathias Enard, Uwe Timm, edebiyat kuramcısı Michail Hardt, yazar Simon Beckett, Eduardo Mendoza Garriga, John Boyne, Tess Gerritsen ve Nuria Amat fuarda okurlarıyla buluşacak.
Fuarda 600'ün üzerinde yayınevi ve 100 sivil toplum kuruluşu yer alacak. Fuarda 200'den fazla kültürel etkinlik düzenlenecek.
Fuarın ziyaret saatleri değişiyor. Kitap fuarı, hafta içi 10.00-19.00 saatleri, hafta sonu 11.00-20.00 saatleri arasında açık olacak.
Fuar bünyesindeki Uluslararası Salon 30'un üzerinde ülkeden yayınevi, telif ajansına ev sahipliği yapacak.

Frankfurt'ta 3 bin kitap sergilenecek

İstanbul'da 30. TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı'nın hazırlıklarının başladığı şu günlerde, Türk edebiyatı Almanya'ya çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Türkiye, 12 Ekim'de başlayacak Frankfurt Kitap Fuarı'na katılmak için güçlü bir program hazırladı. Fuardaki Türkiye standında 200'ün üzerinde yayınevinin 3 bine yakın kitabı sergilenecek. Fuara Türkiye'den yedi telif hakkı ajansı da katılıyor. Ajanslar Türk yazarları, için yeni dış bağlantılar kuracak ve edebiyatımızın dışa açılmasını sağlayan TEDA Projesi'ne katkı sağlayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile