Edirne Balkanlarin Ticaretin Merkezi Oluyor

Edirne Balkanlarin Ticaretin Merkezi Oluyor

Edirne Valiligi Balkan Sehirleri Is Birligi Edirne Platformu tarafindan "Balkan Is Forumu" düzenlendi. Programa Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Kosova, Sirbistan gibi birçok ülkeden is insani katildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, yatirimcilarin bürokratik islemlerine talip olduklarini söyledi.

Ticaret, sanayi adina bir baslangiç yapilan "Balkan Is Forumu" birçok ülkeden ve Trakya’nin çesitli bölgelerinden 240 firmanin katilimiyla gerçeklestirildi.

Kentteki bir tesiste düzenlenen "Balkan Is Forumu" programinda, Balkan Sehirleri Isbirligi Platformu’nun Faaliyet Filmi, Edirne Tanitim Filmi ve Trakya Yatirim Tanitim Filmi gösterime sunuldu. Edirne’nin ikisi demir yolu, dördü kara yolu olmak üzere alti sinir kapisiyla Türkiye’nin batiya açilan yüzü oldugunu belirten Vali Yunus Sezer, özellikle Kapikule Sinir Kapisi’nin dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun oldugu ikinci kapi olarak bilindigini üretim ve ihracat açisindan önemli bir merkez konumunda oldugunu aktardi.

Kapikule’nin potansiyelini her yil ortalama yüzde 15 artirdigina dikkat çeken Vali Sezer, bu Avrupa’nin ötesinde ticaretin, sanayinin ve üretimin bu topraklarda giderek çok daha fazla artacaginin göstergesi oldugunu belirtti.



"Edirne olarak her alanda köprü olma vazifesine talibiz"

Trakya’nin hem tarim faaliyetleri hem de stratejik açidan çok önemli bir bölge oldugunu ifade eden Vali Sezer, Edirne’de tek olan organize sanayi bölgesi sayisini da artirdiklarini aktardi.

Edirne olarak tarimda, ticarette, sanayide, kültürde, spor ve diger alanlarda bir köprü olma vazifesine talip olduklarini vurgulayan Vali Sezer, Balkan Sehirleri Is Birligi Platformu’nun kurulus amacinin da bu nedenle olduguna dikkat çekti.

Edirne’nin, tarihi olarak üstlenmis oldugu misyonu ete ve kemige büründürmeyi amaçladiklarini aktaran Vali Sezer, "Köprüler sadece Edirne’nin sembolü degil ayni zamanda tüm Balkanlar’in sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çikartip gönül köprülerine dönüstürmeyi, kalici dostluklarin insasi için bir vesile olmayi amaçliyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Sehirleri Platformu çok güzel bir faaliyet plani çerçevesinde çalismalarini devam ettiriyor" ifadelerine yer verdi.

"240 firmanin katilimiyla gerçeklestiriyoruz"

Balkanlar’dan ve Trakya’dan gelen güzel is insanlarinin katilimiyla bu forumu düzenlediklerini ve bunu kalici hale getirmeye çalistiklarini belirten Vali Sezer, "Bu bizim is forumu adina, ticaret adina, sanayi adina bir baslangicimiz. Su anda 240 firmanin katilimiyla bunu gerçeklestiriyoruz, sonbaharda insallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakin is insanini bir araya getirecegiz. Balkanlardaki Sanayi ve Ticaret Bakanlarimizi, Türkiye’deki oda ve borsalari burada toplamayi hedefliyoruz. Edirne olarak is insanlarinin yapacaklari bütün yatirimlarda bürokrasiyi üstlenmeye ve takip etmeye talip olduk. Bir kapi ve nokta olmaya talibiz. Gelen is insanlari bir muhatap bulsunlar ve kendileri adina tüm is süreçlerini biz takip edelim. Is insanlarinin güvenli platformlarda bir araya gelmesi ve birbirilerini tanimasi ile kuracaklari birlikteliklerin kalici olmalarini saglamayi hedefliyoruz. Biz Edirne olarak kendi potansiyelimizin her alanda yüzde 10’unu kullandigimizi düsünüyoruz. Bu alanda da biz yüzde 10 potansiyelimizi, yüzde 100e’, hatta onun üzerine çikartmayi hedefliyoruz” dedi.

Trakya Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mahmut Sahin, Trakya ve Edirne özelinde yatirim firsatlari ile ilgili sunum yapti. Mahmut Sahin, Edirne’nin Balkanlara açilan ve Avrupa’ya açilan ticaret ve hizmetler sektörü kapisi oldugunu belirtti.



"Edirne balkanlara ve Avrupa’ya açilan bir sinir"

Edirne’nin Balkanlara ve Avrupa’ya açilan bir sinir oldugunu aktaran Sahin, ayni zamanda ticaret ve hizmet sektörü kapisi olduguna degindi. Sahin, "Türkiye Orta Dogudan ve Asya’dan Avrupa’ya açilan kapi, Trakya ise Balkanlar’da Türkiye’nin Avrupa’ya açilan kapisidir. Trakya’da da Edirne’nin Balkanlar’a açilan ticaret kapisi ve hizmetler sektörü kapisidir. Türkiye’nin hemen en yogun OSB’lerinin kurulu oldugu ve sanayi altyapisinin iyi oldugu su, elektrik dogalgaz gibi yerlesik altyapinin hazir oldugu bir bölgedesiniz. Edirne’miz önce de bahsettigimiz gibi Türkiye Trakya’da Balkanlara çikis kapisi. Bu anlamda hem demir yolu hem karayolu hem de sinirlariyla Balkanlara ve Avrupa’ya açilan bir kapi" ifadelerini kullandi.

"Türkiye’den Bulgaristan’a 4 buçuk milyar dolar ihracat"

Edirne’nin hem Balkanlara, hem Bulgaristan’a, hem de dünyaya açilan bir kapi oldugunu söyleyen Türkiye-Bulgaristan Is Konseyi Baskani Mustafa Saribekir, kentteki sinir kapilarinin yilda 2 buçuk milyon tekerlekli araç geçtigini ve Türkiye’nin ihracatinin yüzde 55’inin Avrupa’ya oldugu düsünüldügünde bu kapilarin Türkiye için çok önemli oldugunu ifade etti.

Bulgaristan’da 7 milyar dolarlik bir dis ticaret hacmi oldugunu söyleyen Saribekir, bunun yaklasik 4 buçuk milyar dolarini Türkiye’nin Bulgaristan’a sattigini ve 2 buçuk milyar dolarini da Bulgaristan’in Türkiye’ye sattigini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile