Edirne'de AFAD Gönüllüleri Sertifikalarini Aldi

Edirne'de AFAD Gönüllüleri Sertifikalarini Aldi

Edirne’de egitimlerini tamamlayan destek AFAD gönüllüleri sertifikalarini düzenlenen törenle aldi. Törende konusan Edirne Valisi Yunus Sezer, Türkiye’de 6 Subat depreminden önce 500, 600 bin civarinda olan afet gönüllüsü sayisinin su anda yaklasik 1 buçuk milyonu buldugunu söyledi.

Deprem, sel, yangin gibi dogal afetlerde görev almak için çesitli egitimlerden geçen destek AFAD gönüllüleri, sertifikalarina kavustu. Özellikle 6 Subat tarihinde yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan bu tür egitimlere talep oldukça artti.

Kentteki bir tesiste düzenlenen sertifika töreninde destek AFAD gönüllüleri ile bir araya gelen Edirne Valisi Yunus Sezer, her birine çalismalarinda basarilar diledi.

Ülkenin her noktasinda neredeyse afet riski ile karsi karsiya kalindigini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, bunlarin sel, deprem, yangin, heyelan gibi tehlikeli afet durumlarindan olustugunu aktardi.

Tokat Sulusaray merkezli ve çevre illeri etkileyen bir deprem yasandigini ve artçi depremlerin hala devam ettigini ifade eden Vali Sezer, "Karadeniz Bölgemiz ise heyelan ve sellerle karsi karsiya bir tehdit halinde. Bugün Edirne ilimizde de benzer yagislar ve bunun getirecegi tehlikeli taskinlar ihtimali var. Bunlari biz kendi imkânlarimizla, AFAD personellerimizle de olsa üzerinden gelme imkânimiz yok. Afetlerde ilgili olarak egitim sürecinde de ögrenilen sey, afetlerle mücadelede önemli olan sey riski azaltmaktir. Risk azaldikça, afetlere müdahale basarisi da ters orantili olarak artmaktadir. Riski azaltmadan afetlerde mücadelede basariya ulasmanin imkâni çok düsüktür. Ancak müdahalede basarili olursunuz. Müdahale kapasitemiz ülke olarak, risk yönetimi çok fazla olmasa da kriz yönetimimiz belki de dünyada ilk sirada yer aliyor. Krizlerle ülke olarak basarili olarak, afetlerde özellikle görüldügü gibi basa çikiyoruz. Belki dünya tarihinin yasamis oldugu en büyük depremlerden birini 6 Subat’ta, 20 ilimizi etkileyen Maras Pazarcik merkezli depremde gördük ve bu deprem 6 ay geçmeden neredeyse barinma problemleri basta olmak üzere, birçok problemi halletmis bir ülkeyiz" ifadelerine yer verdi.

"Riski azaltma asamasinin en önemli noktasi gönüllülük sistemidir"

Afet sonrasinda iyilestirme noktasinda çok iyi noktada olundugunu ve riski azaltma asamasinin en önemli noktasinin da gönüllülük sistemi oldugunu vurgulayan Vali Sezer, gönüllülük sisteminin ülke genelinde çok iyi seviyede olduguna degindi.

Hem Kizilay, hem de AFAD gönüllüleri oldugunu belirten Vali Sezer, bu görevin çok önemli oldugunu ve yeri geldiginde ailesinden, isinden feragat ederek her türlü fedakarligin göstergesini de beraberinde getirdigini ifade etti.

Edirne’de bir sivil toplum kurulusunun akredite oldugunu söyleyen Vali Sezer, itfaiye ve diger sivil toplum kuruluslarinin egitimlerinin devam ettigini ve 2 bin arama kurtarma personeli yetistirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Edirne’yi balkanlari da içine alacak sekilde arama kurtarmanin merkezi yapmayi da hedeflediklerini söyleyen Vali Sezer, "Edirne’de afet olmayabilir ama komsu illerimizde bir afet meydana gelebilir bu yüzde Edirne’yi merkez yapmak için çalisiyoruz. Balkanlardaki üniversitelerin de katilimiyla bir arama kurtarma merkezini burada olusturmayi düsünüyoruz. Suanda 299 AFAD destek gönüllümüz var. 6 bin de AFAD gönüllümüz var. Bu sayiyi daha da arttirmaliyiz" dedi.

Gönüllülerin yanlarinda olmasinin ve kendileriyle çalismalarinin çok önemli oldugunu söyleyen Edirne Il Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Elvan Kaya, destek AFAD gönüllüleri ile Kahramanmaras merkezli depremlerde zor islerde beraber görev yaptiklarini belirtti.

Sertifika töreninde konusan Destek AFAD Gönüllüsü Selda Inanç, Geçmis afetlere bakildiginda ülkede büyük kayiplar yasandigini hatirlatti.

1999 Marmara depremi ile 6 Subat 2023’te meydana gelen ve pek çok ili etkileyen Kahramanmaras merkezli depremin ardindan afetlerle bas edebilmek için toplumun olusturdugu gönüllü yapilanmalarin afet öncesi ve sonrasi meydana gelen kayiplari en aza indirme noktasinda ne kadar önemli oldugunu gösterdigini söyleyen Inanç, ellerinden gelecek her seyi yapabilmek ve faydali olabilmek adina AFAD arama kurtarma gönüllüsü olabilmek için elleri, kollari sivadiklarini ve bu ise adim attiklarini ifade etti.

Konusmalarin ardindan egitimlerini tamamlayan destek AFAD gönüllüleri sertifikalarini Edirne Valisi Yunus Sezer’in elinden aldi. Düzenlenen tören toplu fotograf çekiminin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile