Çamlıtepe, Kırklareli Orman ve Su İşleri Müdürlüğünce, Kapıkule Sınır Kapısı'nda düzenlenen "Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı"nda, belgesiz olarak hiçbir canlı türünün yurt dışına çıkartılamayacağını söyledi.
Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu anlatan Çamlıtepe, bu zenginliğin korunması gerektiğini vurguladı.
Dünyada uyuşturucu ve insan kaçakçılığından sonra üçüncü sırada biyokaçakçılığın bulunduğunu hatırlatan Çamlıtepe, biyokaçakçılık hakkında şu bilgileri verdi:
''Biyokaçakçılık bir ülkenin biyolojik, genetik kaynaklarının yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılmasıdır. Biyokaçakçılık birey sayısında azalma ile popülasyon kaybı ve hatta tür kaybına yol açarak ekosistem bileşenlerini olumsuz etkiler.
Bu etkinin boyutu büyüdükçe biyolojik çeşitlilikteki kalıcı tahribat kaçınılmaz olur. Bu tahribat o ülkeye ekonomik, ekolojik, kültürel ve estetik kayıp olarak yansır. Yaklaşık 25 milyar dolarlarla uyuşturucu ve insan kaçakçılığından sonra üçüncü sırada biyokaçakçılık bulunmaktadır. Çok sayıda uluslararası ve ulusal düzenlemelerimiz var. Belgesiz olarak hiçbir canlı yurt dışına çıkartılamaz''
- ''Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyaya sahiptir''
Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ahmet Kara da kamusal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancılara izin belgelerinin sorulmasını, belgesi olmayanlar hakkında kendilerine bilgi verilmesini istedi.
Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu ifade eden Kara, konuşmasına şöyle devam etti:
''Bilindiği üzere ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyaya sahiptir. Ulusal mevzuat ve uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde korumakla yükümlü olduğumuz türlerin yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılmaması büyük önem arz etmektedir.
Bu çerçevede bakanlığımız ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin korunması konusunda başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili birimlerle koordineli bir şekilde çalışmaktadır''
Edirne'de 'Biyoçeşitlilik Ve Biyokaçakçılıkla Mücadele' Çalıştayı
EDİRNE - Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, ''Biyokaçakçılık birey sayısında azalma ile popülasyon kaybı ve hatta tür kaybına yol açarak ekosistem bileşenlerini olumsuz etkiler. Bu etkinin boyutu büyüdükçe biyolojik çeşitlilikteki kalıcı tahribat kaçınılmaz olur '' dedi.