Edirne'de Çevrim Içi 'Arkeoloji' Konusuldu

Edirne'de Çevrim Içi 'Arkeoloji' Konusuldu

Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafindan düzenlenen “Trakya’da Arkeoloji” konferans dizisinin ikincisinde “Orfik Ögreti ve Trak Kralligi” konusuldu.

Moderatörlügünü Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Ahmet Yaras’in yaptigi konferansta, Prof. Dr. Nese Atik, Orfik Ögreti ve Trak Kralligi hakkindaki bilgi ve deneyimlerini dinleyicilerle paylasti.

Prof. Dr. Nese Atik, “Yaklasik olarak M.Ö. 13. yüzyilda Türkiye Trakyasi’na göç etmeye baslayan Traklar, M.Ö. 5. yüzyilda güçlü bir Krallik kurmuslardir. Türkiye Trakyasi’nin tamamini, Bulgaristan’in tamamini ve Yunanistan’in kuzeyini kapsayan bu Odrys Kralligi’nin güçlü savasçilari olan krallari ayni zamanda halkini ölümsüzlüge kavusturdugu inanilan Tanri, Rahip Krallar’dir. Ölümsüzlüge inanan Traklar, Ana Tanriça’nin esi ve ayni zamanda oglu olduguna inandiklari krallari için bazen insan kurbaninin da yapildigi dini seremoniler düzenlemis, altin ve gümüsten yapilmis sunu kaplariyla topraga kan akitmis, kurban edilen boganin etini çig olarak yemis ve kanini içmislerdir. Genellikle kayalik alanlarda düzenledikleri seremonilerde ritim tutulan müzik aletleri de kullanilmistir. Bazi dini ritüellerde geceleri büyük atesler yakilmis, bazi Trak boylarinda da Traklarin çok önemsedigi atlari mezarlarina konulmus ve orada yakilmistir. Kutsal saydiklari hayvanlar olan köpek ve kurtlar da kurban edilerek, kutsal alanlara gömülmüstür. Tanri, Rahip Krallari araciligiyla ölümsüzlüge kavustuguna inanan Traklar, savaslarda da çok korkusuz olduklarindan çagdas toplumlarin korktuklari atli askerler olarak bilinmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile