Elektrik süpürgesi yaygınlaşana kadar evlerin vazgeçilmez temizlik aracı olan el süpürgeleri artık bahçe ve balkon temizliğinde kullanılıyor. Daha önce 200 imalatçının bulunduğu Edirne'de bugün bu işle uğraşanları sayısı 16'ya kadar düşmüş durumda. Çırak bulamayan ustaların yaş ortalaması ise 45'in üzerinde.EDİRNE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR40 yıldır süpürgecilik yaptığını anlatan Hamdi Gaspar, daha önce 1000 kişiye ekmek sağlayan mesleğin bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekti. Süpürgeciliğin hala Edirne ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını anlatan Gaspar, “Talep azalınca, üretimde, süpürgeci ustası da azaldı. Meslek hızla çöktü. Şuanda çırak bulmakta zorlanıyoruz. Ustaların yaş ortalaması 45 -50 yaş aralığında. Gelecek olmadığı için kimse bu mesleğe ilgi göstermiyor." dedi.
Hilmi Türk ise teknolojinin süpürgeciliği bitirdiğine dikkati çekerek," 5- 10 seneye kadar bu meslek tamamen biter." diye konuştu.
Süpürge imalatçılarından İhsan Örs ve Sultan Karayılan ise evlerde artık eskisi gibi süpürge kullanılmadığını kaydetti.
ÜRETİMDE SÜPÜRGE DARISI KULLANILIYOR
El süpürgesi yapımında süpürge darısı kullanılıyor. 4 ayrı ustanın elinde şekillenen darılar, süpürge şeklini aldıktan sonra büyükşehirlerde satışa sunuluyor. Elektrikli süpürgenin yaygınlaşması nedeniyle Trakya Bölgesi'nde süpürge darısı üretimi azalırken, meslek yaşı ilerlemiş ustalar tarafından yaşatılmaya çalışıyor .
Edirne'de 'El Süpürgesi' Mesleği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Edirne'de bir dönemin en prestijli mesleklerinden birisi olan 'el süpürgeciliği' yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.