Edirne'de Gastronomi Yolculugu Basladi

Edirne'de Gastronomi Yolculugu Basladi

Edirne Valiligi, gastronomi turizminin gelisimine katki saglamak amaciyla Osmanli Saray Mutfagi lezzetlerini kitaplastirilarak gelecek nesillere aktarilacak.

Edirne Valiligi tarafindan “Topraktan Tabaga Edirne Yöresel Yemekleri Kitabi” tanitimi iftar programi düzenlendi.

Edirne’de valilik öncülügünde önemli bir projeye imza atildi. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabaga Edirne Yöresel Yemekleri" kitabi olusturulacak.

Iftariyelikler, ara sicaklar, çorbalar, ana yemek, tatli ve içecekler geçmis lezzetlere göre sunumla hazirlandi. Tabaklar süslendi, masalar hazirlandi. Ezanin okunmasinin ardindan oruçlar açildi. Yemegin ardindan ise duaya geçildi.

Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmisten günümüze gelen lezzetler arasinda yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbasi, balli gemici böregi, tas kebabi- sarimsakli pilav, zerde ve ayva serbeti yer aldi.

Geçmisten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmus Rumeli, Balkanlar ve Osmanli Saray Mutfaginda yer alan lezzetlerin gelecek kusaklara aktarilmasi ve tanitilmasi için önemli bir proje çalismasina imza atildi. Proje çerçevesinde 87 farkli çesidin yer alacagi bir kitap olusturulacak.

Edirne’nin kadim ve Osmanli’ya baskentlik yapmis sultanlar sehri oldugunu söyleyen Vali Yunus Sezer, ayni zamanda balkanlardan gelen insanlarin yerlestigi ve kendi kültürlerini yasattigi da bir sehir olduguna degindi.

"Hem Balkan hem de Osmanli saray mutfagi lezzetleri yasatilacak"

Hem Balkan hem de Osmanli saray mutfaginin yasatildigi Edirne’de çok anlamli bir ilke imza atildigini söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfaginda neler var diye baktigi zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varliklarimizin yani sira kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfagina ait 87 çesit farkli lezzet var. Bunlarin bir kitapta bulusmasi çok önemli. Seflerimiz kendi illeri için farkli bir sey yapmak istiyorlar. Yaklasik 1 buçuk aydir çalismalar devam ediyor" dedi.

Gastronomi anlaminda çok önemli faaliyetler yürütmüs parmakla gösterilen iller oldugunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava cigerimiz, bir de ciger sarmamiz var. Disaridan insanlara sordugumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip cigerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir sey aslinda. Ama bunun yanina ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalisip Rumeli Saray ve Osmanli mutfagini günümüzle uyarlayip nasil yasatabiliriz bunun pesindeyiz" seklinde konustu.

"Edirne’nin parlayan yildiz olmasini istiyoruz"

Edirne’nin her konuda balkanlarin ve Türkiye’nin parlayan bir yildizi olmasini istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide egitimde aktivitelerle birlikte basarmamiz lazim. Içinde saray ve Rumeli mutfaginin da oldugu birkaç yemegi ve menüyü tava cigerin yanina ekleyebilirsek zenginlestirebiliriz" ifadelerine yer verdi.

Festivallerin yani sira marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasinin çok önem tasidigini belirten Vali Sezer, "Bunu basarirsak herkes restoraninda alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazirlanan projelerle hayata geçirecegiz. Valilik olarak bunu yapip özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konustu.

"3 hedefe insallah hep birlikte ulasacagiz"

Önlerinde 3 hedef oldugunu ve buna seflerle birlikte ulasacaklarini belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabi hazirlamak ve basip yayinlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalastirilan yemeklerin daimi sunulacagi tarihi bir yer yapmak oldugunu ifade etti.

"Edirne gastronomide de büyük zenginligine sahip"

Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasinin yani sira gastronomi anlaminda da büyük zenginlige sahip oldugunu söyleyen Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfagindan lezzetlerin yer aldigi bir menü hazirladiklarini aktardi.

Iftar programina, Vali Sezer ve esi Canan Sezer, Vali Yardimcilari Erdogan Beypinar ve Eyyüp Batuhan Cigerci ile esleri, Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, sefler, gastronomi yazarlari ve basin mensuplari katildi.

Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen iftar programi toplu fotograf çekiminin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile