Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (ETSO) çalıştayda uzmanlarca İş Güvenliği Eylem Paketi, İş Kazalarının Hukuki Boyutu ve Tarafların Sorumlulukları ile işçi ve işverenin yükümlülüklerini kapsayan konular tartışıldı.
Arme Danışmanlık Genel Müdürü ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Küçük, çalıştayın ardından bir gazetecinin sorusu üzerine, "Biz kazaların sebeplerine dair metedolojik olarak iki unsurdan bahsederiz. Bir kazaların görünen sebepleri vardır, birde kökenin de yatan nedenleri vardır" şeklinde yanıtladı.
Görünen sebeplerin kamuoyunca da bilindiğini belirten Küçük, "Kimisinde gaz yoğunluğunun fazla olması, kimisinde su rezervlerinin çökmesi gibi nedenler mevcut. Üretimi ve karı her şeyin üzerinde tutan bir bakış açısı, kazaları doğuran kökte yatan sebepler olarak öne çıkar" dedi.
Türkiye'de bazı durumlarda rüzgarın peşinden koşularak karar alındığını ifade eden Küçük, İş Güvenliği Eylem Paketi'nin de işçi ve işverene yönelik yeni yaptırımlar getirdiğini söyledi.
Yeni bir kaza olana kadar çıkacak bir diğer paketin içerisindekilerin bilinmediğini ifade eden Küçük, şunları kaydetti:
"Dünyada bu konu böyle yönetilmiyor. Son derece risklere uygun ülke koşullarına uygun gerçekçi politikalar yapılıyor ve kazalar yönetilmeye çalışılıyor. Şu anda bizi kazalar yönetiyor. Seneye başka bir inşaat kazası, baraj kazası olduğunda yeni bir paketle biz bunu yönetemeyiz. Daha kökten daha gerçekçi ve ülke koşullarına uygun bir politikanın izlenmesi gerektiğini düşünüyorum."
Bazı maden işletmecileri, işverenler ve iş güvenliği uzmanlarının katıldığı çalıştay yarın sona erecek.
Edirne'de İş Güvenliği Çalıştayı
Avrupa İşletmeler Ağı tarafından düzenlenen "AB ve Uyum Sürecinde İş Güvenliğinin Hukuki Teknik Boyutu Çalıştayı" başladı.