Edirne Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan düzenlenen seminer, Trakya Üniversitesi Kadin Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Doç. Dr. Esma Mihlayanlar moderatörlügünde Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Kentlesme ve Çevre Sorunlari Anabilim Dali üyesi Dr. Gökben Demirbas’in anlatimiyla gerçeklesti. Farkli Üniversitelerden akademisyenler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katilimiyla gerçeklesti.
Çevrimiçi seminerde Dr. Gökben Demirbas, Fransiz sosyolog Henri Lefebvre tarafindan ortaya konan “kent hakki” kavraminin kentte, geçici veya kalici sürelerde, ikamet edenlerin kentin toplumsal ve fiziksel olarak sekillenmesinde dogrudan söz sahibi olmasi gerektigini savundugunu belirtti.
Kent hakki kavraminin iki bileseni olan “kentsel kararlara tam katilim” ve “kenti sahiplenme hakkini açiklayan Dr. Demirbas, bu haklara erisildigi takdirde kent mekaninin piyasada alinip-satilabilen bir ürün gibi degil bir yapit (oeuvre) olarak üretilecegini vurguladi. Kent hakki kavrami ile, günümüz küresel kapitalist ekonomik sistemi içerisinde, kentin kent sakinlerinin ortak karari ile, onlarin ortak faydasi için degil onlara ragmen üretildiginin anlasildigini söyleyen Dr. Demirbas, bu kavram etrafinda olusan literatürün büyük oranda cinsiyet körü oldugunu ve kentsel yasamdan dislananlarin yalnizca sermaye sahibi olmayan kent nüfusu degil ayni zamanda kadinlar oldugunun altini çizdi. Ardindan Dr. Demirbas, katilim hakki ve sahiplenme hakki ekseninde kadinlarin kentsel yasamdan nasil dislandigini örnekler ve sayisal verilerle ortaya koydu.
Kadinlarin kent hakki üzerine yapilan feminist çalismalari degerlendiren Dr. Gökben Demirbas, “Türkiye’de kadinlar, yerel siyasette çok düsük oranlarda temsil ediliyor. Yapilan akademik çalismalarin kadinlarin büyük çogunlugunun zamanini mahallelerinde geçirdiklerini göstermekte. Buna ragmen kentsel ve kirsal alanlarda mahalle yönetiminin yaklasik %98 oraninda erkek muhtarlar tarafindan gerçeklestiriliyor. Yerel siyasette kadinlarin oraninin 2014 ve 2019 yili seçimlerinde az da olsa arttigini görüyoruz. Kadin hareketinin, bu konuda ilerleme kaydedilmesindeki rolü çok büyük” dedi.
Konusmasinin devaminda kadinlarin kentsel kamusal alanlardan ataerkil sistem ve degerler nedeniyle çesitli sekillerde dislandiklarini örneklerle açiklayan Dr. Demirbas, bu durumun karmasik olmakla beraber sinifsal kategorileri astiginin altini çizdi.
Dr. Gökben Demirbas konusmasini kadinlarin kent hakki üzerine yapilan çalismalarin getirdigi elestiri ve teorik açilimlarin kent hakki üzerine yapilan teorik tartismalara sistematik sekilde içerilmesi gerektigini vurgulayarak sonlandirdi.
Edirne'de Kadinlarin Kent Hakki Ele Alindi
Trakya Üniversitesi, kent hakki kavraminin kadinlarin kentsel yasamdan siyasal, ekonomik ve toplumsal açilardan dislanmasini anlamada nasil bir rolü oldugunun ele alindigi seminere ev sahipligi yapti.