Edirne Süt Üreticileri Birliği binasında süt fiyatları ve üreticilerin mevcut şartları ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üreticisinin açıklanan litre fiyatları karşısında mağdur olduğunu, taban fiyatların en az 1,50 TL seviyelerine çekilmesi gerektiğini söyledi.
"1 litre süt için 1,28 TL giderimiz oluyor"
Suiçmez, üreticinin 20 litre süt elde edebilmesi için giderlerini örneklerle açıklayarak, "1 ineğin ortalama 20 litre süt verdiğini kabul edersek bu ineğin o gün 20 litre sütü vermesi için önce besleme maliyetine bakmamız gerekiyor. Bu ineğin bu sütü verebilmesi için günde 3 kilo yonca yemesi lazım, 18 kilogram slaj, 3 kilo saman yemesi lazım ve en az 8 kilogram yem yemesi lazım. Bunların rakamları ve fiyatları bellidir. Bunların hepsini topladığımızda ineğimiz günde bizden 17,88 TL yem yiyecek bu sütü bize vermesi işin. Bunlara ek olarak bu işletmenin de bir işletme maliyeti var. İşçilik giderleri de inek başına 7 TL. Toplama baktığımızda bizim inekten bu 20 kilogram sütü almamız için günde buna 25,54 TL masraf yapmamız gerekiyor. Bu 25,54 TL’yi 1 litre süte böldüğünüzde 1,28 TL yapıyor. Yani bir inekten 1 litre süt almamız için o ineğe o gün 1,28 TL masraf yapıyoruz ve ondan sonra o sütü alıyoruz" dedi.
"Süt fiyatları 1,40 kuruş olarak açıklandı"
Süt fiyatlarının 1,40 TL olarak açıklandığını ancak üreticinin cebine giren rakamların 1,31 TL seviyelerinde seyir ettiğini anlatan Suiçmez, "Bu üreticinin eline geçecek rakam da değil. Çünkü 2016’nın başından sonra sanayici soğutma giderlerini tamamen üreticiye bıraktı. Yani üreticinin eline geçecek para 1,31 TL. Bir sütü 1,28 TL’ye mal ediyoruz, 1.31 kuruşa satıyor. Böyle giderse üreticinin kazanacağı kar yüzde 2. Bu kar da inek süt verdiği sürece elde edeceği kar. Bu inek bütün ay boyunca süt vermiyor. Bu ineği maksimum 7 ay sağabilirsin. Geri kalan 5 ayında yüzde 2’yle ne biriktirdiysen onunla bakarsın onu" ifadelerini kullandı.
"Süt fiyatları en az 1,50 TL olmalı"
Suiçmez, üreticiler olarak 2017 yılı içerisinde her fırsatta ve her platformda rakamların 1,50 TL’leri görmesi gerektiğini savunduklarını belirterek, "Sütün fiyatının 1,50 TL’nin altında olmaması lazım. Bakın bir bardak çayı 2 liraya içtiğimiz yerler var. Biz bu sütü şu anda 1.40 TL’ye veriyoruz litresini ve bunun emeği çok fazla. Sabah namazında o ailede kaç kişi varsa 7’den 70’e o hayvanlarla ilgileniyor. Akşam ezanı okunmadan da o ahırdan dışarı çıkamıyorsun. Bu algı operasyonlarını yaratanlar var bu gözü doymayan sanayicilerle. Özellikle, sanki Türkiye’de bütün enflasyonu yaratan üreticinin sütü, eti, domatesi, biberi. Bu garabet nedir? Şunu söylemek istiyorum, bugün karnını doyurduysan önce Allah’a şükredeceksin, sonra bir çiftçiye teşekkür edeceksin. Yoksa karnını doyuramazsın" dedi.
"Et açığını bitirmenin yolu da sütten geçiyor"
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, ülkenin kırmızı et ihtiyacı ile süt üretiminin doğrudan bağı olduğunu vurgulayarak, "Aslında burada Türkiye’nin et açığını bitirmenin yolu da süt. Eğer biz bir hedef koyduysak kendimize. 5 yıl sonra hayvan ithalatına ihtiyacımız kalmamasını istiyorsak bugün hiç beklemeden sütten başlamalıyız. Süt hayvanında ana danayı üretiyor. Süt hayvanı çoğalacak ki buradan et çıkacak. Süt hayvancılığını yükseltmediğimiz zaman, değer vermediğimiz zaman bu ithalat bitmez. Buradan sanayiciye diyorum ki, bu üreticiyi kollayın. Üreticiye verdiğiniz 5-10 kuruşta gözünüz kalmasın" şeklinde konuştu.
Edirne'de Üreticilerden Süt Fiyatlarına Tepki
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 1,40 TL olarak açıklanan sütün litre fiyatlarının üretici açısından çok yetersiz olduğunu ve üreticinin cebine giren rakamın 1,31 TL’lerde kaldığını söyledi. Suiçmez, sütün litresindeki taban fiyatların en az 1,50 TL bandında seyir etmesi halinde üreticinin yüzünün gülebileceğini vurguladı.