Edirne'deki Nehir Taşkınları

Edirne'deki Nehir Taşkınları

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kentteki üç nehirden faydalanılamadığını belirterek, "Nehirler bizde sadece taşkınlarla gündeme geliyor. Biz nehirlerimizin taşkından kurtarılmasını ve sulamayla ilgili gündeme gelmesini istiyoruz" dedi.

Yorulmaz, Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, aşırı yağış nedeniyle bölgenin doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Çiftçilerin nehir taşkınları ve sağanaklar nedeniyle zarara uğradığını anlatan Yorulmaz, zarar konusunda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na rapor verdiğini, esnafa yardım yapıldığını kaydetti.

Cengiz Yorulmaz, çiftçilerin nehir taşkınları nedeniyle tarlalara dolan kumların temizlenmesini istediğini ifade ederek, buraların Türkiye'nin en elit arazileri olduğunu aktardı.

Taşkınlarda 27 seddenin patladığını belirten Yorulmaz, "Öte yandan çeltik ekimi gecikti. Bu demektir ki, ürün yine yağışlara kalacak ve çiftçi zarar görecektir. Bölgemiz çok verimli bir bölgedir. Nehir suyunun çiftçiye kazandırılması, kullandırılması gerekiyor. Üç nehrimiz var ama nehirlerimizden faydalanamıyoruz. Nehirler bizde sadece taşkınlarla gündeme geliyor. Biz nehirlerimizin taşkından kurtarılmasını ve sulamayla ilgili gündeme gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yorulmaz, bir gazetecinin, "Meriç ilçesinde tarlalardaki kumlar temizlenmeye başladı. Bu ilk olarak Edirne merkezden mi başlanmalıydı? Kum temizleme araçlarının belirli sayıda olduğu söyleniyor. Bununla ilgili neler düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, tam olarak konuya hakim olmadığını söyledi.

Kum temizleme çalışmalarının her yerde eşit şekilde yapılması gerektiğini aktaran Yorulmaz, "Bu iş dengeli şekilde olursa herkes mutlu olur. Ama araç sıkıntıları varsa benim bildiğim kadarıyla Bülent Ersoy'da, Türkiye'nin en büyük iş makinesi parkı var. Gitsinler ona" ifadelerini kullandı.

- "Çeltik fiyatına patates benzetmesi"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, çeltik ekiminin gecikmesine ilişkin soruya "Çeltik ekiminin gecikmesi sebebiyle hasat gecikecek. Hasat, eylül, ekim sonuna sarkarsa o zaman hava şartları ne olacak kimse bilmiyor. Bu yıl gibi olursa malın hepsi yerde kalır, kimse biçemez" yanıtını verdi.

"Çeltik fiyatları patates gibi olur mu?" sorusu üzerine Yorulmaz, hiçbir Türk çiftçisinin pahalı mal üretmek için çaba sarf etmeyeceğini söyledi.

Çiftçinin maliyetleri düşürmek için çaba harcadığını belirten Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Bu soruyu bize sormayın. Bunu siyasi iktidara ve bu spekülasyonu yapan stokçulara sorun. Bakın tırcılara gümrük çıkışında ucuz mazot veriyorsunuz. Yatçıya, gemiciye veriyorsunuz. Balıkçıya veriyorsunuz. Bugün Türk çiftçisinin üretimi ile ayakta duruyoruz hepimiz. Sofranıza getirdiği ekmek, sebze, meyve ve et Türk çiftçisinin ürettiği ürünlerdir. Mazotla ödüllendirilmesi gereken Türk çiftçisidir. Ama ne yazık ki dünyanın en pahalı mazotunu da Türk çiftçisi kullanıyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile