Edirne'de 10 dekar alana yaklaşık 20 bin lavanta fidesi dikildi.
Edirne Valisi Günay Özdemir, Karaağaç mahallesinde Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama arazisinde düzenlenen lavanda dikim etkinliğinde, Trakya çiftçisinin tarımı en iyi şekilde yaptığını, teknolojiyi de en üst düzeyde kullandığını belirtti.
Kentin tarım konusunda Türkiye'nin en önemli illerinden olduğunu ifade eden Özdemir, ''Biliyorsunuz, çeltiği, ayçiçeğini en iyi eken biçen bölgemiz Edirne ve Trakya. Bize alternatif ürünlerle ilgili bazı talepler olmuştu. Bunlarla ilgili araştırmalar yapıldı. Lavanta bölgemizde çok iyi şekilde yetişebilecek bir ürün. Ekonomik anlamda da şu anda en fazla gelir getiren ürünlerinden biri. Bu nedenle bölgemizde ekimlerine başlıyoruz. İnşallah 10 yıl içinde ülkemizde çok daha önemli yerlere gelecek. Bu konuda zaten araştırma merkezimiz gerekli çalışmaları yapıyor.'' dedi.
Vali Özdemir, vatandaşların lavantaya büyük ilgi göstereceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de Bulgaristan ile iş birliği içinde olduklarını, oradaki enstitüde üretilen çeşitleri temin edip üretimini yaptıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Özdemir, ilk lavanta fidesini dikerek Edirne için hayırlı olmasını diledi.
- Yazın hasat ediliyor
Toprak yönünden seçici olmayan lavanta, uçucu yağı işlenerek kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılıyor, ilaç sanayinde de tercih ediliyor.
İklim ve toprak koşullarına, rakıma göre lavanta yaz aylarında tam çiçeklenme evresine ulaşıyor ve hasat ediliyor.
Edirne Lavanta Kokacak
Edirne'de 10 dekar alana 20 bin lavanta fidesi dikildi Vali Özdemir: 'Lavanta bölgemizde çok iyi şekilde yetişebilecek bir ürün. Ekonomik anlamda en fazla gelir getiren ürünlerinden biri. Bu nedenle bölgemizde ekimlerine başlıyoruz'