Edirne'nin İlk Müzesi Yeni Yüzüyle Hizmete Açıldı

Atatürk'ün emriyle 1925 yılında Edirne'de kurulan ve onarıma alınan Türk-İslam Eserleri Müzesi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı.

Mimar Sinan tarafından Selimiye Camii bahçesinde yapılan ve bir dönem hadis ilimlerinin okutulduğu medrese olarak kullanılan tarihi yapı, zaman içerisinde Türk-İslam Eserleri Müzesi’ne dönüştürüldü. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği müze yılların yorgunluğuna dayanamadı.Zaman içerisinde yıpranan Osmanlı döneminin en önemli mimari yapısı olan Selimiye bahçesinde müzenin eski ihtişamlı günlerine dönmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. 2010 tarihinde başlatılan onarım çalışması tamamlandı. 2 milyon TL’ye mal olan çalışmalar tamamlandıktan sonra müze ziyarete açıldı.Müzenin 15 sergi odasında birbirinden çok değeri eserler sergileniyor. Müzede, cam eşyalar, çini seramik, ölçü aletleri, silah, Sarayiçi odası, işleme ve levhalar, tekke odası, mutfak eşyaları, Kırkpınar odası, ağaç işleri, çorap gibi çeşitli eserler teşhir ediliyor.Edirne’nin ilk müzesinin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapıldı.
Açılış töreninde konuşan Günay, Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Edirne'nin çok daha başka ihtiyaçları da bulunduğunu anlatan Günay, “Selimiye müstesna bir eser. Selimiye dünya kültür mirası listesine girmiş olan eserler arasında dünyada ve Türkiye’de çok müstesna eserlerinden bir tanesi. Dünyanın en büyük mimarlarından bir büyük dahi olan Mimar Sinan’ın emsali daha sonraki dönemde gerçekleştirilmemiş olan müstesna bir eseri. Bu eseri dünya kültür mirası listesine almak kuşkusuz çok önemli. Ancak bunun çevresinde yapılacak çok şeyin olduğunu bize işaret ediyor.” dedi.

Bu müzenin de bunlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Bakan Günay, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılındaki bir kararıyla kurulduğunu hatırlattı. Burada bir İslam Eserleri Müzesi gerçekleştirdiklerini anlatan Günay, “Daha doğrusu biz var olan bir müzeyi son 2 yıl içerisinde ihya ettik. Sonra da Edirne’ye, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz.” açıklamasını yaptı.Vali Hasan Duruer, Edirne’nin birçok medeniyete ev sahipliğini yaptığını belirterek bu medeniyete ait eserleri ayırım yapmaksızın korumaya çalıştıklarını söyledi.

Şehirde 328 tane anıtsal eserin bulunduğunu belirten Duruer, bu eserlerin restorasyonu için desteği ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ise Edirne Türk-İslam Eserleri Müzesi’nin çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir şekilde onarım, teşhir ve çevre düzenlemesinin yapıldığını kaydetti.

Müzede toplam 10 bin 647 adet eserlerin sergilendiğini anlatan Süslü, “Bu eserlerden 8 bin 500 adedi 546 depoda korunmakta 874 adedi ise açık ve kapalı alanlarda teşhire sunulmaktadır. Bin 244 metrekarelik medresenin orta avlusunda İslam dönemine ait mezar taşları 15 odadan oluşan teşhir salonları ise pehlivan eşyaları, tekke, ölçüm, silahlar, Osmanlı çini ve seramikleri, saraydan kalan mutfak eşyaları, ahşap eşyalar ve işlemeli levhalar sergilenmektedir. Kırkpınar ve Mimar Sinan konulu interaktif canlandırmalar yapmaya çalıştık. Mimar Sinan ve Selimiye konulu üç boyutlu bir belgesele yer verdik.” bilgisini verdi.Açılış konuşmasından sonra Bakan Günay ve kızı Pınar Günay, Edirne Valisi Hasan Duruer, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve çok sayıda davetli müzeyi gezdi.Bakan ve yanındakiler daha sonra Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık döneminde yaptığı eserlerin 3 boyutlu sunumunu izledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile