Edirne'nin Su Maymunlari Artik Ekmek De Yiyor

Edirne'nin Su Maymunlari Artik Ekmek De Yiyor

Edirne’de nehirlerde sayilari gün geçtikçe artan ve anavatani Güney Amerika olan su maymunlari, vatandaslar ve balikçilar tarafindan ekmekle besleniyor.

Bulgaristan’dan dogan ve Edirne’den de geçen Tunca Nehri’nde taskinlarla birlikte bulunduklari çiftliklerden Edirne’ye sürüklenen su maymunlarinin sayisi her geçen gün artiyor. Tunca Nehri kenarinda agaç dallarinda ve köprü ayaklarinda yaptiklari yuvalarda yasamlarini sürdüren su maymunlari görenleri sasirtiyor. Bazi vatandaslar evlerinden getirdigi ekmekle su maymunlarini beslerken, ilk defa gören ve fareye benzetenler ise saskinligini gizleyemiyor. Kemirgen hayvan türlerinden olan ve bitki köklerini yiyerek beslenen su maymunlari artik ekmek de yiyor.

Sevimli görünüsü ve insandan kaçmamasiyla ilgiyi üzerine toplayan su maymunlari, Tunca ve Meriç nehirleri kenarinda yasiyor. Tunca Nehri kenarinda küçük tekneye binerek su maymunlarini ekmekle besleyen Tamer Saygin Öztürk, diger vatandaslara da örnek oluyor. Çogunlukla otla beslenen su maymunlari artik vatandaslarin getirdigi ekmeklerle de karnini doyuruyor.

“Su maymunlarini ekmekle besliyorum”

Hobi olarak nehir kenarinda balik tutan Tamer Saygin Öztürk, “Bos zamanlarimda su maymunlarini ekmekle besliyorum. Bazi vatandaslar evlerindeki bayat ekmekleri getiriyor. Ben de onlari yasam mücadelesi veren su maymunlarina atiyorum. Taskinlarla Bulgaristan’dan sürüklenip gelen su maymunlari görenleri sasirtiyor. Birkaç yildir çok fazla görülmeye basladi.

Insanlardan kaçmiyorlar. Bazen suda balik yiyorlar, ot yiyorlar. Buralar otla doluydu, simdi onlar sayesinde ot kalmadi. Eskiden köpekleri besliyorduk, artik Tunca Nehri’nde su maymunlarini besliyorum” dedi.



“Bazi insanlar onlari fare zannediyor”

Güzel havayi degerlendirmek için Tunca Nehri kenarinda dolasmaya çikan vatandaslardan Ahmet Çorbaci, “Dolasirken su maymunlari dikkatimizi çekti. Biz de yanimizda ekmek vardi belki yer diye attik. Bazi insanlar onlari fare zannediyor. Biz de elimizden geldigince su maymunu oldugunu anlatmaya çalisiyoruz. Hayvana bakmak herkesi oldugu gibi bizi de sevindiriyor. Onlarin da karni var, onlar da bir canli, onlar da doymak istiyor. Hayat bir yasam mücadelesi. Hepimiz hayvanlarimizi beslesek bazi seyler istenilmeyecek pozisyona gelmez” dedi.



“Nehirlerimizde degisik canlilar görünce seviniyoruz”

Edirneli vatandaslardan Izzet Dindar, “Insanlar su maymunlarina iyi davrandigindan dolayi onlar da kaçmiyor, insana yaklasiyor. Insanlar da merak edip ekmek atiyor besliyor. Ilk görünce sasirdik. Çünkü önceki yillarda nehir kenarinda balikçilik yaptigimiz için görmedik. Yeni yeni görüyoruz. Bu da saskinlik uyandiriyor. Nehirlerimizde degisik canlilar görünce seviniyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile