Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi adına yürütülen kazıların bu yıl da devam ettiğini söyledi.
Mimarisiyle Topkapı Sarayı'na benzeyen Edirne Yeni Sarayı'nda da pek çok meydan ve avlunun olduğunun bilindiğini, bunların gün yüzüne çıkarılması işleminin sürdüğünü anlatan Özer, şunları kaydetti:
''Edirne Sarayı, Topkapı Sarayı ile hem plan- yerleşim düzeni ve hem de yapı türü bakımından büyük benzerlik göstermektedir. Tıpkı Topkapı Sarayı'nda olduğu gibi, Edirne Sarayı da pek çok avlu-meydan ile bu meydanlara girişi sağlayan kapılara sahipti. Bunlardan en önemlilerinden olan ve sultanın yanı sıra elçilerin ve diğer görevlilerin kullandığı Bab-ı Hümayun'dan değişik kabul ve törenlerin yapıldığı birinci avlu olarak adlandırılan Alay Meydanı'na geçilmektedir.
Edirne Sarayı Alay Meydanı'na girişi sağlayan Bab-ı Hümayun ile meydanın konumu, kapladığı saha, mimari karakteri gibi konuları tespite yönelik yürüttüğümüz çalışmalarda önemli mesafeler alınmıştır. Ayrıca, bu yılki buluntular arasında; Osmanlı Mutfağı ile ilişkilendirebileceğimiz gereçlerle lüle-pipo örnekleri dikkati çekmektedir.''
Topkapı Sarayı'nı çevreleyen Sur-ı Sultani tarzındaki surların varlığının Edirne Yeni Sarayı'nda da tespit edildiğini belirten Özer, ''Alay Meydanı ve Kum Meydanı çevresinde ve Tunca Nehri'ne paralel devam ettiği anlaşılan bu sur kalıntılarının mevcut arşiv belgelerinden hareketle Edirne Sarayı'nın daha doğru ve sağlıklı algılanmasını sağlayacak şekilde restorasyonlarının yapılması da hedeflerimiz arasındadır'' diye konuştu.
Doç. Dr. Özer, Bahçeşehir, İstanbul, Hacettepe, Trakya, Çanakkale18 Mart, Muğla, Selçuk, Pamukkale ve Karabük üniversitelerinin yanı sıra İngiltere'deki London College'den sanat tarihi, mimarlık, harita mühendisliği, restorasyon, koruma ve onarım dallarında öğrenim gören öğrenciler ile uzman ve öğretim üyelerinin katıldığı kazı çalışmalarının eylül ayı ortalarına kadar süreceğini kaydetti.
- Edirne Yeni Sarayı
Tunca Nehri kenarına kurulan Edirne Sarayı'nın yapımına, II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti.
1874 Osmanlı-Rus Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle cephanenin Rusların eline geçmemesi için havaya uçuruldu.
Kazılarda, bugüne kadar eski dönemlere ait su kanalları, Balkan Savaşı'ndan kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler, mutfak eşyaları ve silah parçaları bulundu.
Edirne Yeni Saray'da Kazı Çalışmaları
EDİRNE - Edirne Yeni Sarayı kazı çalışmalarında dönemin sosyal yaşamını yansıtan pek çok bulguya rastlandı.