Edirne’nin bilim, kültür ve sanat yasaminda önemli yer tutan konularin ele alindigi “Edirne Konferanslari” devam ediyor. Trakya Üniversitesi Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Arastirma ve Uygulama Merkezi tarafindan düzenlenen konferansta adini dogdugu sehirden alan ve geleneksel el sanatinin önemli örneklerinden biri olan “Edirnekâri” konusuldu.
Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen programin konugu ise bu kültürel mirasin yasatilmasi ve sonraki kusaklara aktarilmasinda büyük rol sahibi olan Dr. Mehtap Cömert oldu. Programa konusmaci olarak katilan Dr. Mehtap Cömert, geçmisten günümüze ulasan ve Türk bezeme sanatinda çokça kullanilan Edirnekâri’yi anlatti. Sanatçinin, bu teknikle bezenen ve restore edilen pek çok tasarimdan sundugu görseller izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Konferansin açilis konusmasini yapan Atatürk Ilkeleri ve Inkilâp Tarihi Arastirma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, konferanslarina bir yenisini eklemenin mutlulugunu yasadiklarini belirterek, “Konferans dizimizin ilk sekizinin metinlerini bir araya getirerek kitap olusturduk. Konferanslarimizda sunulan bildirilerin bir kitap haline getirilmesi burada sunulan bilgilerin gelecek nesillere ulastirilmasini da saglayacaktir. Diger konferanslarimizda sunulan degerli bilgileri de yine kitap seklinde yakin zamanda yayinlayacagiz. Bizlere her konuda oldugu gibi bu çalismamizda da destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoglu’na ve yönetimine tesekkür ederim” dedi.
Edirnekâri hakkinda kisa bir bilgi de paylasan Doç. Dr. Nurten Çetin, konferansin konusmacisi Dr. Mehtap Cömert’e tesekkür ederek konusmasini sonlandirdi.
Edirnekâri’yi adeta yasamin bir parçasi haline getirerek gelismesinde ve korunmasinda önemli pay sahibi olan Dr. Mehtap Cömert, “18. yüzyilda Edirne, Bulgaristan ve Yunanistan’in da büyük bir kismini içine alan Pasa Livasi’dir. Avrupa’dan gelen misafirlerin agirlandigi, bu misafirlere tahsis edilen kösk ve saraylarin insa edildigi, sünnet ve dügün merasimlerinin düzenlendigi oldukça renkli ve güzel bir sehirdir. Edirne, kültür ve sanatin baskenti olma özelligini isgal yillarina kadar sürdürmüstür” dedi.
Edirnekâri ile tanisma anisini anlatan Cömert, “Okul yillarimda bir hocamin beni yönlendirmesi ile tanistigim, bir Edirneli olarak o zamana kadar farkinda olmadigim bu sanata ömrümü adadim” dedi.
Cömert, Edirnekâri’nin uygulama alanlari ve bu teknikle olusturulan eserlerin görsellerinden olusan sunum ile konusmasini sonlandirdi.
Konferans, Doç. Dr. Nurten Çetin ve Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gülay Seren’in, Dr. Mehtap Cömert’e katilim belgesi takdim etmesi ve toplu fotograf çekimi ile son buldu.
'Edirnekâri' Konferansi Düzenlendi
Trakya Üniversitesinde, ilk defa Edirne’de ortaya çikan ve Edirneli sanatçilarin elinde büyük bir üne kavusan “Edirnekâri” konferansi düzenlendi. Konferansa, kendine has icrasiyla kadim sanatin bugünlere ulasmasinda büyük katkisi olan, emekli ögretim üyesi Dr. Mehtap Cömert konusmaci olarak katildi.