Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Zirai Mücadelede Daire Başkanı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığında Burhaniye Ticaret Odası'nda yapılan toplantıda sert tartışmalar yaşanırken, üreticiler uçakla ilaçlamanın devam etmesini istedi. Tarım Bakanlığı'nın yurt genelinde hububatta ve çeltik de yasakladığı uçakla ilaçlamayı zeytine de getirmek istemesi zeytin üreticilerini üzdü. Uçakla ilaçlamanın çevre için çok zararlı olduğunu belirten Zirai Mücadele Daire başkanı Mehmet Ali Şahin, GKörfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele birliği başkanı Kaymakam Ali Uslanmaz'a çok teşekkür ediyorum. Bitti ve battı denen birliği ayağa kaldırdı. Uçakla ilaçlama hububatta ve çeltik de 2006 yılında kaldırıldı. Zeytinde de uçakla ilaçlamayı kaldırmamız lazım. Bunun için sizlerin fikirlerinizi almaya geldim. Bu konuda herkes fikrini söylesin. Uçakla ilaçlamanın çevreye büyük zararı var. 2006 yılında zeytin hariç uçakla ilaçlama tamamen bitti. Tarım ilaçları insan sağlığına zararlı. Uçakla yapılınca çok daha zararlı olmaktadır. Bunun için zeytinde ilaçlama yer aletleriyle yapılmalı. Bu bölgede de uçakla ilaçlamaya son vermenin zamanı geldi" dedi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Kaymakam Ali Uslanmaz da körfez de zeytin sineği zararlısına karşı ilaçlama yapılmadığı zaman 125 milyon liralık zararın söz konusunu olduğunu söyledi. Bu güne kadar ilaçlamanın tamamen bakanlığın kontrolünde yapıldığını belirten Uslanmaz, "Körfezde zeytin 265 bin insanın geçimini sağlamaktadır. 2 yıl önce başkan seçildiğimizde, birlik maaşları ve kirasını ödeyemez durumdaydı. Birliğin 700 bin lira borcu vardı. Biz bu borcu ödedik ve geçtiğimiz yıl da ilaçlamayı yaptık. Şu anda kasamızda 500 bin lira paramız var. Bize destek olan belediye başkanlarına muhtarlara ve bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum" dedi.
Belediye Başkanı Fikret Akova da konuşmasında, zeytinliklerde siyanürlü altın aranmasına izin vermek isteyenlerin ilaçlama konusundaki hassasiyetini anlamadıklarını söyledi. Başkan Akova" Bir taraftan ekolojiyi koruyalım diyoruz. Diğer taraftan da zeytinliklerde siyanürlü maden aramak isteniyor. Zeytin mücadele birliği bizde ve Bandırma da var. Madem bu ilaçlama kaldırılmak isteniyor. Bunun için en az iki yıl geçiş süreci olmalı. Gönlümüz havadan ilaçlamadan yana" dedi.
Kaymakam Ali Uslanmaz'ın çalışmalarını öven Edremit Çamcı köyü muhtarı İsmail Öztürmen, "Bu memlekete bir daha Ali Uslanmaz gelmez. Batık olan birliği kurtardı. Çiftçi ilaçlamayı yer aletleriyle yapamaz" dedi. Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği başkanı Yahya Ağacık da konuşmasında, "Her zaman Ankara'da bize elbise dikiyorsunuz. Bizim ölçümüz bilinmeden dikilen bu elbise dar geliyor. Çevreye zararlı olduğu gerekçesiyle uçakla ilaçlamadan vazgeçilsin istiyorsunuz. Oysa bireysel ilaçlamada daha fazla ilaç kullanılacak ve doğa daha fazla zarar görecek. Körfezin özelliği sızma yağ üretmesidir. İlaçlama yapılmadığı zaman 25 asit yağ elde ederiz" dedi.
Fabrikatör Hayri Karakaş uçakla ilaçlamadan vazgeçilmesi halindi devletin zeytinciyi desteklemesi gerektiğini bildirdi. Sert tartışmaların yaşandığı toplantı sırasında söz alan çiftçilerr uçakla ilaçlamanın devam ettirilmesini istedi. Çiftçilerin fikirlerini aldıklarını belirten Zirai Mücadele Dire başkanı Mehmet Ali Şahin, "Ankara'ya gidince konuyu ilgili arkadaşlarımızla konuşacağız. Alacağımız kararı da en kısa zamanda size bildiriceğiz" dedi. Toplantıya körfez belgesindeki tarım ilçe müdürleri, muhtarlar, zeytinciler ve fabrikacılar ile Bandırma dan bazı kooperatif yetkilileri ile üreticiler katıldı.
Edremit Körfezi'ndeki Zeytinciler Tedirgin
Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit Körfezi bölgesinde her yıl uçakla yapılan zeytin sineği mücadelesinin kaldırılmak istenmesi üreticiyi üzdü.