Edremit Meslek Yüksekokulu'nda Dünya Zeytinciliği Tartışıldı

Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı tarafından, “Dünya Zeytinciliği” adlı bir seminer düzenlendi.

İzmir'deki Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden Mehmet Ulaş’ın verdiği seminere Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, Zeytin Teknikeri Pınar Ancir Ulaş ve yüksekokulun öğrencileri katıldı.

Seminere zeytini tanıtarak başlayan Mehmet Ulaş, dünyanın en büyük plantasyonunun Uruguay'da olduğunu söyledi.

Ulaş, dünya zeytinyağı tüketim ortalamalarına değinerek, önemli olanın ne kadar değil, nasıl yağ olduğu ve toplumun sağlık açısından nasıl etkilendiği olduğunu ifade etti.

İspanya’nın en çok zeytinyağı tüketilen bölgesinde 80–90 yaşındaki insanların gayet sağlıklı bir şekilde yaşadığını dile getiren Ulaş, zeytinliklerini helikopterle gezen üreticiye rastladığını aktardı. Üreticilere, hedeflerini sormayı ve sorgulamayı tavsiye eden Ulaş, dünyada zeytinyağının önemli bir bölümünü İspanyolların ürettiğini ancak satışını İtalyanların yaptığını vurguladı. İtalyanların bahçe ziraatını bir sanat olarak gördüğünü belirten Ulaş, tarım turizmi sayesinde çiftçilerin yıl boyu gelir elde ettiğini söyledi.

Fas’ta Emeviler zamanında zeytin ağacı dikimleri başlamış olmasına rağmen üreticilerin esas ivmeyi Fransızlar sayesinde kazandığının altını çizen Ulaş, Avustralya’nın da yakın zamanda zeytincilikte söz sahibi olacağını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile