Tutam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin, Yunan işgali sırasında Kabakçı Efe ve Derbentli Eyüp Efe ile savaştığını söyledi.
Halil Çavuş Efe'den kendisine miras kalan aynalı martin ve diğer silahlarla onun anısını yaşatmaya çalıştığını belirten Tutam, şöyle devam etti:
"Vatan, bayrak, Atatürk sevgisi, sadece okullarda okutulan derslerde kalmamalı. Çocuklarımız, gençlerimiz, bu değerlerimizin gerçek anlamını ailelerinden, bizim bildiğimiz anılardan da öğrenmeli. Ben de elimdeki, atalarımdan kalan malzemelerle bahçemde yaptığım küçük ahşap odada bir düzenleme yaptım. Kurtuluş Savaşı'nın lideri, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün büstünü yaptırdım ve arkasına bayrağımızı astım. Torunlarıma ve gençlere, dedelerimizin Kütahya'da, Emet'te ve Tavşanlı'da yaşadıklarını anlatıyorum."
-Dedesi ve arkadaşları, Yunan askerine pusu kurmuş
Tutam, yıllarca babasından, Yunanların işgal sırasında yaptığı zulümleri dinleyerek büyüdüğünü anlattı.
Yunan askerlerinin, amcasını bayıltıp diri diri kuyuya attığını aktaran Tutam, "Bunun üzerine dedem, 25 kişiyle Yunan askerine pusu kurup, onları öldürmüş. Ben, bu Halil Efe'nin torunuyum" dedi.
Bağımsızlık mücadelesini ve bu toprakların nasıl kazanıldığını genç kuşaklara anlatmayı bir borç bildiğini dile getiren Tutam, "Tabii ki dedem Halil Efe'den kalan silahlar daha güvenli bir köşede muhafaza ediliyor. Onları sık sık siliyorum, yağlıyorum. Onlar bence tıpkı Atatürk büstü gibi kurtuluşumuzun sembolü. Yunan birliklerinin baş edemediği efelerden birinin torunu olarak, ona layık evlatlar olmamız için aynı ruhu yaşamamız, yaşatmamız lazım" diye konuştu.
Tutam, Kurtuluş Savaşı'nda Çanakkale, Dumlupınar ve Kocatepe'de destanlar yazıldığını ve bu neslin de onların torunları olduklarını unutmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
'Efe Torunu', Dedesinin Silahları İçin Müze Kurdu
Tavşanlı ilçesinde yaşayan Halil Tutam (72), Kurtuluş Savaşı'nda Yunan askerlerine karşı Kabakçı Efe ile savaşan dedesi Halil Çavuş Efe'den kalan silahları, evinin bahçesine kurduğu ahşap müzede sergiliyor.