Efsane Başkana Duygusal Tören

İzmir‘in efsane belediye başkanlarından İhsan Alyanak, ölümünün üçüncü yıl dönümünde törenle anıldı.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, görev yaptığı dönemde ‘Halkçı Alyanak‘ olarak bilinen İhsan Alyanak için gelecek yıl geniş katılımlı bir sempozyum düzenleneceğin bildirdi. Tartan,"Efsane başkanı, hemen her kesimden insanın görüşlerini dile getireceği siyaset, bilim, sanat ve fikir ağırlıklı bir sempozyum ile anacağız" dedi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Konak Kent Konseyince Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi‘nde düzenlenen törende, Alyanak‘ın 12 Eylül döneminde görevden alındığını hatırlatarak, ‘‘Koca Reis, 12 Eylülle birlikte belki de en önemli döneminde görevinden alındı. Bu tür törenlerle Alyanak gibi devlet adamlarının siyaset dışı kalması ve Türkiye siyasetindeki sancılar tekrar sorgulanmalı‘‘ dedi. Başkan Tartan şöyle konuştu: "Ben Güzelyalı‘da yaşıyordum. Bizim oturduğumuz evin yakınlarında bir bina yıkımı vardı. İhsan Alyanak da oradaydı. Kendisini orada ilk defa yakından görme fırsatım oldu. İnsanlarla ilişkileri, babacan tavırları, samimi davranışlarına şahit oldum. O insancıl tavrını hayatım boyunca hiç unutmadım. İhsan Alyanak gibi bir siyasetçinin 12 Eylül sonrası görevden alınması ve yeniden siyasete dönmemesinin de sorgulanması gerekir. Darbeler hep Türkiye soluna ve özellikle CHP‘ye zarar verdi. Efsane başkanın en verimli olabileceği dönemde siyaset dışına itilmiş olması Türkiye ve İzmir için büyük bir kayıp olmuştur. Cesur, mert, şövalye tavırlarıyla efsane başkan İhsan Alyanak her zaman biz yöneticilerin önünde çok önemli bir örnek oluşturmayı sürdürecektir." Konak Kent Konseyi Başkanı Adnan Akyarlı da ‘‘Darbeler, belki yetersiz insanları yönetime getirebilir ama Alyanak gibi toplumun önderlerini sevmememizi sağlayamaz‘‘ görüşünü dile getirdi.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Erten de Alyanak‘ın kendisine rüşvet teklif eden bir vatandaşın burnuna yumruk atacak kadar gözünün kara olduğunu söyledi. Anma etkinliğine katılan kızı Asuman İyigün; "Babam, yakın dostum, sırdaşım ve arkadaşım" dediği babası ile tüm kardeşlerinin gurur duyduğunu böyle bir babaya sahip olmanın onurunu tüm aile olarak ömür boyu şerefle taşıyacaklarını söyledi. İyigün; "Üç yıl oldu. Onu çok özledik. Her gün biraz daha artarak özlüyoruz. Efsane Başkan ismi bana ve kardeşlerime kalan en güzel miras. O‘na çok şey borçluyuz. Benim güzel babacığım; bizlere harika bir babalık yaptığı için, anneme iyi bir eş olduğu için, güzel İzmir‘e yaptığı hizmetler için binlerce kez teşekkür ediyoruz " dedi. Babasının insanlar arasında sınıf farkı olmadan herkese aynı pencereden baktığını dile getiren İyigün; "İnsanlar arasında sınıf farkı olmadığını,onları dil, din, ırk, mezhep, fakir, zengin, güzel ve çirkin ayrımı yapmadan sevmeyi, yardımlaşmayı, büyüklenmemeyi, iyi bir insan olmanın her şeyden daha değerli olduğunu, tevazunun büyük bir erdem olduğunu, paylaşmayı, bütün bunlarla yaşamanın daha anlamlı ve güzel olacağını babamızdan öğrendik " diyerek duygulu bir konuşma gerçekleştirdi. Alyanak‘ın torunu Gizem Alyanak ise dedesinin yaşamını sürdürdüğü son güne kadar çevresine sevgi mesajları verdiğini söyledi. İhsan Alyanak ile birlikte görev yapan Sancar Maruflu, Alyanak‘ın sadece sporcu kimliği bulunmadığını,sanata ve kültüre de çok değer veren bir yapısı bulunduğunu söyledi. Aynı dönemde meclis üyesi olarak görev yapan gazeteci Kaya Çelikkanat da efsane başkanın disiplinli çalışmasının her başkan tarafından örnek alınması gerektiğine değindi.

Törende ayrıca 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi CHP il başkanlığı görevini yürüten Sedat Akman, İzmir Milletvekili Bülent Baratalı,CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus ile meclis üyeleri, İhsan Alyanak ile ilgili anılarını törene katılanlar ile paylaştılar. Törende, Konak Belediyesince hazırlanan ‘‘Büyük Reis‘‘ adlı belgesel film gösterildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile