Ege'de İstihdam Seferberliği

Organize sanayi bölgelerinde inşaatı devam eden yatırımların devreye alınmasıyla birlikte İzmir’de 2017'de yaklaşık 15 bin, Manisa'da 2 bin yeni istihdam alanı oluşturulması bekleniyor EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Porsuk: 'İşini büyütmek isteyenler için bu dönemde yeni personel almamak mümkün değil'.

TOLGA ALBAY - İstihdam seferberliği kapsamında bu yıl devreye girecek tesislerle İzmir'de 15 bin, Manisa'da 2 bin yeni istihdam alanı oluşturulması bekleniyor.

AA muhabirinin iki kentteki organize sanayi bölgelerinden derlediği bilgiye göre, yeni yatırımların devam ettiği sanayi bölgelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısı sonrası hareketlilik yaşanıyor.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) müdürlüklerinde oluşturulan insan kaynakları birimlerine işveren başvurularında artış gözlenirken firmaların nitelikli iş gücü için yeni eğitim programları düzenlenmesini talep ettiği belirtildi.

Türkiye'nin en eski sanayi bölgelerinden olan ve 580 fabrikada 40 bin kişiye iş sağlanan Atatürk OSB'de 2017'de 7 firmanın üretime başlamasıyla ilave 2 bin kişilik istihdam sağlanması öngörülüyor.

Bölgedeki emek yoğun üretim yapan firmaların yeni alımlar için süreç başlattığı, bine yakın ilave istihdam oluşturulabileceği belirtiliyor.

Sütaş'ın yeni tesislerini hizmete açtığı Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde ise Gürsüt, Royal Tobacco ve Balyem tesislerinin de hizmete girmesiyle bu yıl 2 bin kişilik ilave istihdam sağlanacak.

İzmir'in yeni sanayi bölgelerinden Kemalpaşa Bağyurdu OSB'de ise Manisa Seramik ve Dönmez Debriyaj tesislerinin açılmasıyla 500 kişiye iş sahası açılacağı, gelecek yıl devreye alınacak Konfor Mobilya'nın ise 2 bin kişiyi işe almayı planladığı kaydedildi.

Yenilenebilir enerji teknolojileri alanında yatırımların başladığı Bergama OSB'de ise Danimarkalı LM Wind Power'ın türbin kanadı fabrikasıyla haziran ayından itibaren 650 kişiye is sağlayacağı belirtildi.

Demir çelik ve petrokimya sektörünün önde gelen merkezlerinden Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde de son dönemdeki yatırımlarla doluluk oranının yüzde 41'e ulaştığı, istihdam sayısının ise 3 bine ulaştığı belirtildi.

Bölgede 2017 yılında Gülermak, Bağ Yağları, Turkmex Çinko, Anatolia firmalarına ait üretim tesislerinin devreye alınmasıyla yaklaşık bin kişilik ilave istihdam sağlanacağı öngörülüyor.

İzmir'de doluluğunu hızla artıran sanayi bölgelerinden Torbalı OSB'de de Ekoten, İMS Plastik, Dere Beton, Miray İnşaat, Özaktif Klima, Şenbak Makina, Mayıs Makine ve Torbalı Plastik firmalarının yatırımlarıyla ilave istihdamın yaklaşık bine ulaşması bekleniyor.

- Binlerce kişiye istihdam

Geçen yıl en fazla yatırımın yapıldığı bölgelerden İzmir Ticaret OSB'de ise 30 tesisle bin 200 kişilik ilave istihdam oluşturuldu.

Turkcell Data Merkezi ve Kod A Bilişim şirketinin yeni yatırımlarının devam ettiği bölgede 65 firmanın faaliyete geçmesi planlanıyor. Bölgede yaratılacak ilave istihdamın 2 bin 500'ü bulması bekleniyor.

Pancar OSB'de ise geçen yıl 25 tesis yatırımını tamamlayarak faaliyet aşamasına geçti. Halen bin 30 kişinin çalıştığı bölge, faaliyete geçen tesisler ve yeni yılda devreye alınacak 7 fabrikayla ilave 400 kişiye istihdam sağlanacak.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü firmalarının üretimini sürdürdüğü Buca Ege OSB'de 3 tekstil ve konfeksiyon firmasının yeni tesisleriyle 500 civarında istihdam sağlanacağı belirtildi.

İzmir'de büyük ölçekli firmaların yatırımlarının bulunduğu Kemalpaşa'da da istihdam seferberliği sonrası hareketlilik yaşanıyor.

Bölgenin 600 hektarlık son etabında parselasyon işleminin tamamlanmasıyla yıl sonuna kadar 2 bin 500 yeni istihdam öngörülüyor.

- 'Sorun işsizlik değil mesleksizlik'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Porsuk, iş dünyasının istihdam seferberliğine katkıda bulunmak için çaba gösterdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası iş alım planlarının öne çekilmeye başlandığını belirtti.

Yüksek işsizlik oranına sahip İzmir'in seferberlik kapsamında daha fazla çaba göstermesi gerektiğine işaret eden Porsuk, şu değerlendirmede bulundu:

'Seferberlik kapsamında önemli ölçüde iş alanı yaratarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. EBSO olarak üyelerimizi bu seferberliğe katılmaya çağırdık. Seferberlik kapsamında açıklanan destekler heyecan verici. İşini büyütmek isteyenler için bu dönemde yeni personel almamak mümkün değil. OSB'lerin insan kaynakları servislerine bildirilen işçi taleplerinde de artış var. Ancak kalifiye iş gücü bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Aslında sorun işsizlik değil mesleksizlik. Bu nedenle açıklanan destek içinde işbaşı eğitimi unsurlarını önemsiyoruz.'

Aliağa OSB Başkanı Haluk Tezcan ise istihdam seferberliğinde işe almaların yanı sıra personelin işine devam etmesi konusunun da önemsenmesi gerektiğine işaret etti.

Son yıllarda sanayi tesislerinde çalışma süresinin kısaldığını kaydeden Tezcan, 'Nitelikli eleman konusunda zaten bir sıkıntı var. İşe alınıp eğitim verilen bir kişinin, 1-2 yıl içinde ayrılması şirket açısından büyük kayıp. Bunun ekonomik ve sosyolojik nedenlerinin irdelenmesi gerekiyor.' dedi.

İzmir Limanı hinterlandında bulunan, ulusal ve uluslararası büyük grupların yatırımlarının bulunduğu Manisa Organize Sanayi Bölgesi de üretime başlayacak 4 dev tesisle bin 200 ek istihdam sağlayacak.

Bu yıl Tirsan Kardan, Frito Lay Gıda, Mitsubishi Electric Turkey ve Vestel Beyaz Eşya'nın yeni tesislerini açacağı bölgede temeli atılacak 4 fabrikanın da 2 bin 245 yeni istihdam yaratması bekleniyor.

Kentte Akhisar ve Salihli ilçelerinde faaliyete geçecek tesislerde ise 700 kişiye yeni iş imkanının sağlanması öngörülüyor.

Manisa İŞKUR İl Müdürü Sinan Aktaş da seferberlik sonrası sanayiden gelen işçi taleplerinde artış yaşandığını belirtti.

Kentte 824 açık iş bulunduğunu aktaran Aktaş, 'Şu anda işverenlerden ciddi talep var. Bir işdünyası örgütü, meslek liselerinden mezun olan ve stajyer konumundaki 200 kişi için istihdam taahhüdünde bulundu. Bu bir başlangıç.' diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile