Ege Denizi'nde 2022 Yilinda Su Ana Kadar 12 Bin 846 Göçmen Kurtarildi

Ege Denizi'nde 2022 Yilinda Su Ana Kadar 12 Bin 846 Göçmen Kurtarildi

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutani Tugamiral Serkan Tezel, düzensiz göçle ilgili mücadelenin artarak devam ettigini belirterek, 2022 yilinda 6 bin 338’i Yunanistan tarafindan itilen olmak üzere 12 bin 846 düzensiz göçmenin kurtarildigi söyledi. Yogun mücadele ve sinir disi edilme uygulamasi sayesinde Türkiye’nin göç rotasi olarak kullanilmasi konusundaki cazibesinin azaltildigini aktaran Tugamiral Serkan Tezel, göçmen kaçakçilarina nefes aldirmamak için mücadelelerinin artarak devam edecegini ifade etti.

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanligi, Izmir Il Emniyet Müdürlügü ve Izmir Il Jandarma Komutanligi, düzensiz göçle mücadeleye iliskin yürütülen faaliyetlerini anlatmak amaciyla basin toplantisi düzenledi.

Toplantida açiklama yapan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutani Tugamiral Serkan Tezel’e Izmir Il Jandarma Komutan Yardimcisi Albay Menderes Güçlü ve Il Emniyet Müdür Yardimcisi Selim Baydar eslik etti.

“Basarili operasyonlarla deniz yoluyla çikis yapmaya çalisan göçmen sayisinda belirgin bir azalma yasanmistir”

Basin toplantisinda konusan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutani Tugamiral Serkan Tezel, düzensiz göçün küresel ölçekte bir sorun oldugunu söyledi.

Türkiye’nin dogusundan baslayan ve bati sahillerine kadar uzanan düzensiz göçe yönelik mücadelenin zaman mefhumu gözetilmeksizin basariyla yürütüldügünü belirten Tugamiral Serkan Tezel, “Bu etkin is birligi ve basarili operasyonlar neticesinde, ülkemizden deniz yolu ile çikis yapmaya çalisan göçmen sayisinda da geçmis yillara oranla belirgin bir azalma yasanmistir. Bakanligimiz koordinesinde kolluk kuvvetleri olarak, göç idaresi baskanligi ile birlikte yürüttügümüz düzensiz göçle mücadeledeki ilk ve en önemli amacimiz denizlerimizde can kayiplarinin yasanmamasidir. Göç akimlarinin zirve yaptigi 2015 yilinda, Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde 279 düzensiz göçmen hayatini kaybetmisken, kararli mücadelemiz sonucunda can kaybi 2021 yilinda yüzde 94’ün üzerinde azalarak yüzde 15’e düsürülmüstür. 2022 yilinda ise bugüne kadar 5 düzensiz göçmen hayatini kaybetmistir” dedi.



“Ülkemizin üzerindeki göç baskisi ve göç rotasi olarak kullanilmasi konusundaki cazibesi azaltilmaktadir”

Tugamiral Serkan Tezel, 2015 yilinda baslatilan Ege’de Umut Harekati ve Akdeniz’de Umut Harekati operasyonlarinin devam ettigini ve göçmen kaçakçilarina nefes aldirmamak için mücadelelerinin artarak devam edecegini belirterek, “Sürdürdügümüz yogun mücadelenin bir diger maksadi ise ülkemizi transit olarak kullanma gayesi ile ülkemize gelmek isteyen yeni düzensiz göçmenlerin ve ülkemizden deniz yoluyla Avrupa ülkelerine gitmek üzere ölüm yolculuguna çikma niyeti olan düzensiz göçmenlerin caydirilmasidir. Komutanligimiz tarafindan, denizde engellenen düzensiz göç girisimlerinde yakalanan göçmenlerin, bir yandan bu tehlikeli yolculukta hayatlarini kaybetmelerine engel olunmakta, diger taraftan ise göçmenlerin Göç Idaresi Baskanligi tarafindan sinir disi edilmeleri sayesinde ülkemizin üzerindeki göç baskisi ve göç rotasi olarak kullanilmasi konusundaki cazibesi azaltilmaktadir” diye konustu.



2022’de su ana kadar 12 bin 846 göçmen kurtarildi

Türkiye’nin insan haklari çerçevesinde can kayiplarini engellemek için çaba göstermesine ragmen Yunanistan’in benzer bir yaklasimda olmadigina vurgu yapan Serkan Tezel, “Yunanistan arama kurtarma bölgesi içerisinde yasanan can kayiplarinda artis yasandigi konusundaki haberler, uluslararasi basinda da siklikla yer almaktadir. Yine üzülerek belirtmek isterim ki, kurtardigimiz düzensiz göçmenlerin ifadelerine yansiyan; para, telefon vb. degerli esyalarinin gasp edilmesi, darp edilmeleri, can yeleksiz olarak ve hatta kelepçelenerek dogrudan denize atilmalari gibi birçok insan onuruna yakismayan ve insan haklarina aykiri durum da geri itme olaylari süresince yasanmaktadir. 2021 yilinda sahil güvenlik komutanligi tarafindan 628’i geri itme olayi olmak üzere toplam 848 olayda 23 bin 676 düzensiz göçmen kurtarilmistir. bu düzensiz göçmenlerden 16 bin 62’si geri itilerek denizde kaderleriyle bas basa birakilan düzensiz göçmenlerdir. 2022 yilinda ise bugüne kadar, 260’i geri itme olayi olmak üzere toplam 417 olayda 12 bin 846 düzensiz göçmen kurtarilmistir. 2022 yilinda Yunanistan tarafindan geri itilen düzensiz göçmen sayisi ise 6 bin 388’dir” ifadelerini kullandi.

Yunanistan’in zorbaligi nedeniyle göçmenler Italya rotasina yöneliyor

Yunanistan’in baski, siddet ve zor kullanmasi nedeniyle göçmenlerin daha tehlikeli olan Italya rotasina yönlendigini aktaran Tezel, Italya rotasina yönelik yapilan operasyonlarda 2021 yilinda 5 bin 259, 2022 yilinda ise 3 bin 670 olmak üzere toplamda 8 bin 929 göçmenin kurtarildigini söyledi.

Tezel son olarak, göçmenlerin arasina karisarak Türkiye’den kaçmaya çalisan FETÖ/PDY, PKK ve DEAS basta olmak üzere çok sayida terör örgütü üyesinin yakalandigini ve düzensiz göçün önlenmesi amaciyla insansiz hava araçlari, dronlar, insanli hava araçlari, yüzer unsurlar, mobil radarlar, optik görüntüleme sistemleri gibi teknolojinin tüm imkanlarindan faydalandiklarini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile