Ege Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep Açıklaması

'Geri gelen ihraç ürünlerimizin ayniyat tespiti ile tekrar işletmelerimize alınması, işlenmesi ve ihracatıyla ilgili ihracatçıya güvenen bir kamu iradesi görmek istiyoruz'.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, "Geri gelen ihraç ürünlerimizin ayniyat tespiti ile tekrar işletmelerimize alınması, işlenmesi ve ihracatıyla ilgili ihracatçıya güvenen bir kamu iradesi görmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul kuru meyve ihracatçı birlikleriyle, Ekonomi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Çeşme'de "4. Kuru Meyve Çalıştayı" düzenlendi.

Celep burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine kuru meyve sektörü olarak 3 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladıklarını ancak son yıllarda kuru meyve ihracatının 1,3-1,4 milyar dolar aralığında sıkışıp kaldığını belirtti.

Kuru meyve sektörünün ihracat potansiyelinin mevcudun çok üzerinde olduğuna işaret eden Celep, buna rağmen sektörün yıllardır ihracattan geri dönen ürünler, aflatoksin, okratoksin, pestisit ve kükürt kalıntıları gibi sorunlarla uğraştığını hatırlattı.

Celep, şunları kaydetti:

"Yıllardır bu konuları konuşmaktan diğer konulara yeterince konsantre olamıyoruz. Bu sorunların çözümü için güçbirliği yaparsak ihracata odaklanır ve 2023 hedeflerine ulaşırız. Geri gelen ihraç ürünlerimizin ayniyat tespiti ile tekrar işletmelerimize alınması, işlenmesi ve ihracatıyla ilgili ihracatçıya güvenen bir kamu iradesi görmek istiyoruz. Yasal düzenlemeler yapılırken güçlü yanlarımızın ve bugüne kadar ülke ve sektör olarak yok yere kaybettiğimiz dövizlerin göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz."

Açıklamaya göre, çalıştaya katılan sektör temsilcilerinin iade sorunuyla ilgili ortaya koydukları çözüm önerileri ise şöyle:

"- Alıcıları tarafından çeşitli nedenlerle geri gönderilen ve tekrar ihraç edilecek olan ürünlerde kat’i ithalat hükümleri çerçevesindeki kontrol ve analizler uygulamadan kaldırılmalı, geri gelen ürünlere yalnızca mahrece iade edildiği konuyla (pestisit, okratoksin-A ve benzeri) ilgili analizler yapılmalı.

- Gerekli hallerde, bakanlığın kontrol ve denetimi altında ürünlerin elden geçirilmesi ve 3 ay gibi makul bir süre içinde bu ürünlerin tekrar ihraç edilmesi sağlanmalı.

- Geri gelen ürünlerin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun şekilde hazırlanarak paketlenmesi zorunluluğu unutulmamalı."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile