Ege'nin 10 Yıllık Yeşili Bu Bankada

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Torbalı Fidanlığı'nda oluşturulan tohum bankasında Ege Bölgesi'nin gelecek 10 yılda ağaçlandırma ihtiyacını karşılayacak ağaç tohumları bulunuyor.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Torbalı Fidanlığı Müdürü Zeki Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fidanlıkta oluşturulan tohum deposunda, özel korumalı odalardaki kutular içerisinde stoklanmış şekilde 40 türde, 20 ton ağaç tohumu bulunduğunu belirtti.

Özel iklimlendirme sistemi ile karanlık ortamda tohumların saklandığını dile getiren Demir, "Bu depoyu 30 senede oluşturduk. Tohumları burada sürekli artı 5 derecenin üzerinde muhafaza ediyoruz. Bu tohumlar, önümüzdeki 10 yılda fidanlığımızda hiç yeni fidan üretilmese bile, fidan ihtiyacımıza cevap verecek durumdadır. Ege Bölgesi'nin tüm tohumlarını burada koruyoruz, bölgenin tüm ihtiyacını karşılayabiliriz" diye konuştu.

Demir, tohum deposunda toplam 40 farklı ağaç türünde 20 ton tohum bulunduğunu, bunlardan 33 türünün yapraklı, 7'sinin ise ibreli ağaç türü olduğunu söyledi.

2013 yılında toplam 8 milyon fidan ürettiklerini ifade eden Zeki Demir, bu rakamı 2014'te yaklaşık 11 milyon fidana ulaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.
- "Yörenin ihtiyaçlarını gözetiyoruz"
Ağaçlandırma çalışmaları açısından bu tür tohum bankalarının gerekliliğine dikkati çeken Demir, "Artık bir yörede ağaçlandırma yaparken, o yörenin ihtiyaçlarını gözetiyoruz. Bu da tohumda kaliteyi gerektiriyor, Bu bankadaki tohumlar gelişi güzel toplanan tohumlar değil. Belli bir kalitenin üzerinde olanlar" dedi.

Zeki Demir, Torbalı'daki tohum bankasının bu anlamda Türkiye'deki en büyük tohum bankası olduğunu, bankadaki tohumların, tohum ıslah merkezlerinde ve dağlarda belirlenen "elit ağaçlardan" toplandığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile