Ege petrolleri için 'psikolojik savaş' devam ediyor

Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türk donanmasına ait hidrografik ve oşinografik araştırma gemisi Çeşme'nin, dün akşam 10:00'da Kuzey Ege'deki

  Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı , Türk donanmasına ait hidrografik ve oşinografik araştırma gemisi Çeşme ' nin , dün akşam 10 : 00 ' da Kuzey Ege ' deki Semadirek Adası ile Trakya kıyıları arasında kalan bölgede yeniden faaliyetlere başladığını duyurdu . Yunan medyası , Yunan hükümetinin , yerli şirketlere Ege ' de petrol arama izni vermesinin hemen ardından , Türkiye ' nin bölgeye Çeşme ' yi gönderdiğini ileri sürdü . Ege ' de Türkiye ' nin tahriklerde bulunduğunu savunan medya , Türkiye ' nin Çeşme ile ' psikolojik savaş ' a giriştikleri yorumunda bulundu .

Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı , bugün yaptığı açıklamada , Çeşme ' nin Semadirek Adası ' nın 13 mil kuzeyinde ve Trakya kıyılarından ise 10 mil açıkta bulunduğu kaydetti . Yunan deniz kuvvetlerine ait Polemistis gambotu , Çeşme ' nin bütün hareketlerini yakından takip etmeyi sürdürüyor . Dün yapılan bir başka açıklamada ise 16 : 00 ' da Çeşme ' nin Kuzey Ege ' de araştırmalarına son vererek , Türk karasularına geçtiği duyurulmuştu .

Bu arada ilk defa pazartesi günü 05 : 20 ' de bölgedeki uluslararası sularda faaliyetlere başlayan Çeşme , Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı , Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı ' nı alarma geçirdi . Yunan Dışişleri Bakanlığı , Türkiye ' den izahat istedi . Çeşme ' nin dün Trakya kıyılarının 6 ila 8 mil açığına kadar yaklaştığı bildirilmişti .

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras , Çeşme ' nin Yunanistan karasuları dışında ancak kıta sahanlığı içerisinde kalan bölgede bulunduğunu açıkladı . Delavekuras , Yunanistan ' ın Türkiye ile işbirliği yapmayı arzu ettiğini , ancak egemenlik haklarını koruma kararlılığından da kimsenin kuşku duymaması gerektiğini söyledi . Delavekuras , Türkiye ' ye karşı güven eksikliği duyduklarını belirtti .

" ESKİ GÜNAHLAR TEKRARLANMASIN "

Bu arada ana Yunanistan muhalefet partisi Yeni Demokrasi dış ilişkiler sorumlusu ve eski bakanlardan Dimitris Avromopulos , bu konu hakkında hükümetin siyasi parti başkanlarına bilgi vermesini istedi . Avromopulos , NATO , Avrupa Birliği ( AB ) ve Birleşmiş Milletler ' e ( BM ) de bilgi gönderilmesini talep etti .

Türkiye ' ye mesaj gönderen Avromopulos , " Türkiye petrol araştırma gemileri 1976 ' daki " Hora " ( Sismik-1 ) ve 1987 ' deki " Sismik " olaylarında olduğu gibi , eski günahları tekrar etmemesi uyarısında bulunuyoruz . Çünkü tekrarlanan tarih , asılsız çıkıyor . " iddiasında bulundu .

Bugün gelişmeyi sayfalarına taşıyan Yunan gazeteleri , " Türk hidrografi ve oşinografi gemisi ' Çeşme ' geçen pazartesi Boğazlar ' dan Ege ' ye açılarak Dedeağaç , Taşoz ve Semadirek arasındaki uluslararası sularda , hidrokarbon açısından büyük ilgi toplayan bölgede ' tur atmaya ' başladı . Atina , Dışişleri ve Savunma Bakanlığı arasında işbirliğiyle geminin niyetleri ve faaliyetleri hakkında bilgi istedi . " haber ve yorumlarına yer verdi . Televizyonlar da haber bültenlerinde gelişmeyi duyurmayı sürdürüyor .

EGE PETROLLERİ İKİ ÜLKEYİ GERİYOR

İki ülke 1976 ve 1987 ' de , bugün de devam eden Ege ' de petrol aramalar konusundaki belirsizlik nedeniyle savaşın eşiğine gelmişti . Türkiye ' nin " Ege Yunan gölü değildir " anlayışı , iki ülke arasında çözümlenmeyen kıta sahanlığı sorunu , uzun yıllardan bu yana Ege ' den petrol çıkarma faaliyetlerinde bir adım önde gitme arzusu , ülkeler arasında gerginliğe yol açıyor . Yunanistan , yıllardır Taşoz ve Kavala açıklarından petrol çıkarıyor . Geçen ay Kavala Oil şirketi , Taşoz açıklarındaki Epsilon kuyusunda , 5 , 5 bin derinliğe inerek 30 milyon varillik yeni bir rezerve ulaştı . Bu miktarın , Yunanistan ' daki en büyük petrol rezervi olduğu belirtiliyor . Şirket , daha önce Türkiye ve Yunanistan arasında sorun olan Ege ' deki yeni kuyularda araştırma yapacağını da duyurdu .

YUNANİSTAN EGE PETROLÜNÜ ÇIKARMAKTA KARARLI

Yunanistan Çevre , Enerji ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Yannis Maniatis , 25 Haziran ' da yaptığı açıklamada , ülkesinin Ege Denizi ' nde yeniden petrol ve doğal gaz aramaları başlatacaklarını açıklamıştı . Yunan Enerji Bakanı , Ege ' de Türkiye ' nin haklarını ihlal etme niyetinde olmadıklarını ancak kendi haklarını bir komşuya bırakmayı düşünmediklerini söylemişti .

Benze bir açıklama , önceki hükümetin Kalkınma Bakanı Kostas Hacidakis ' ten 2009 yılında gelmişti . Hacidakis , ülkesinin Ege Denizi ' nde doğalgaz araştırma ve çıkarma çalışmaları başlatacağını açıklamıştı . Hacidakis , yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıldığını ve bunun yıl sonuna ( 2009 ) kadar parlamentoya getirileceğini belirtmişti . Türkiye ' nin bu konudaki itirazlarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Hacidakis , Yunanistan ' ın egemenlik haklarından ve bu konuda açıkça tavır almaktan hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini söylemişti .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile