Basın toplantısı, Lions Kulüplerini temsilen Uluslararası Lİons Kulüpleri 118 R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Nasuhi Öndersev, Gelecek Dönem Başkanı Ahmet Aşır, Bölge Başkanı Rıdvan Akgün, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi‘ni temsilen Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nilay Başok Yurdakul, Ege Ajans Haber Müdürü Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, Selin Bitirim, Basın İlan Kurumu İzmir Bölge Müdürü Fikret Sönmez‘in katılımıyla gerçekleşti. EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, “Yerel Medyanın Güçlendirilmesi” konulu “Beyin Fırtınası” etkinliğimizde yerel medya konusu enine boyuna düşünülerek tam anlamıyla mercek altına alındı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak yerel medyanın güçlendirilmesi hedefini fazlasıyla önemsiyoruz. Bunu gerçekleştirmeye katkı sağlamak için “Gazete Oku ve Okut” adlı kampanyayı yürütmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.Yard. Doç. Dr. Kavaklı 2017‘de yazılı basının yok olacağı kehanetlerine de katılmadığını belirterek, “Gazeteler sonsuza kadar yaşayacak” dedi. Sonuç bildirgesinde yer alan tespitler ve çözüm önerilerinin daha programlı yürütülecek projelerin gerekliliğine dikkat çektiğini belirten EÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nilay Başok Yurdakul ise şöyle konuştu: “Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Reklamcılık ve Görsel Tasarım bölümleri ile her yıl basın sektörüne pek çok başarılı mezun vermekteyiz. Onların ve daha önceki mezunlarımızın istihdamı, mesleklerini etik değerler çerçevesinde başarıyla icra etmeleri, kaliteli koşullar altında birikimlerini ortaya koymaları, kendilerini ve mesleklerini geliştirmeleri fakültemiz için büyük önem taşımaktadır. Bu amacımız, topluma katkı sağlamayı amaçlayan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi misyonu ile de paralellik taşımaktadır. İşte bu sebepledir ki; “ Yerel medyanın güçlendirilmesi” konulu Beyin Fırtınası çalışmaları, sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki görüşlerinin değerlendirileceği üçüncü Beyin Fırtınası ile çözüm arayışlarına devam edecektir.
“GENÇLERDE GAZETE OKUSUN”
Uluslararası Lions Kulüpleri 118 R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Nasuhi Öndersev, “Türkiye‘de bir çok ulusal ve bölgesel çalışmalar yapıyoruz. Biz ulusal basın yanında yerel basını bölgemizde nasıl güçlendiririz diyerek iletişim fakültesiyle işbirliği içerisinde çalışmalara başladık. İletişim fakültesiyle birlikte yaptığımız beyin fırtınasında güzel sonuçlar elde ettik. Önümüzdeki günlerde “Gazete oku ve okut” sloganı çerçevesinde bir kampanya başlatacağız. Gençlerimizin internet üzerinden gazete okuma alışkanlığını azaltıp ellerine gazeteleri alıp okumalarını amaçlıyoruz. İnternet üzerinden gazete okumayı ücretlendirmek icin ileride yasa teklifi hazırlamayı düşünüyoruz” dedi. Lions 118-R Çevresi Gelecek Dönem Başkanı Ahmet Aşır ise, “Medya bir ülkenin beyin taşlarından biridir. İnsanlarımız medya da geçen haberlerin doğru bir biçimde yararlanmasını istiyoruz. Toplumumuz medyadan sağlıklı, doğru ve güvenilir haber alabilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.
TESPİTLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sonuç bildirgesinde şu tespitler yer aldı: Yazılı basında tirajlar hızlı bir düşüş içinde. Seçim nedeniyle az da olsa bir yükseliş yaşanabilir. Ancak süreklilik göstermeyecektir. İnternet gazetelerine ilgi arttıkça yazılı basın tiraj kaybetmektedir. Son 3 yılda yazılı basın 1 milyon tiraj kaybetmiştir. Yerel yazılı basında tiraj açısından gözle görülebilir bir düşüş veya yükselme yaşanmamıştır. Gerek yaygın gerekse yerel basında reklam pastasında bir değişiklik yoktur. Tirajda olduğu gibi seçim nedeniyle adaylarla ilgili reklamlar bu pastayı biraz büyütmektedir. Ancak bu büyüme de geçici olarak değerlendirilmektedir. Yerel yazılı basında Basın İlan Kurumu‘nca verilen ilanlarda yüzde 35‘lere varan bir yükselme mevcuttur. Toplamda 4 miyar dolar civarındaki özel reklamların sadece yüzde 6-6.5‘i yerel basına verilmiştir. Bu miktar ve oran yeterli değildir. Yerel basında, Basın İlan Kurumu‘nun istediği asgari kadro, bu kurumlar tarafından zorunlu olarak barındırılsa da, amaca uygun bir kadrolaşma mevcut değildir. Medya çok dar bir kadroyla görev yapmaktadır. Basın İlan Kurumu‘nun öngördüğü koşullar hem gazeteler, hem de İletişim mezunları açısından olumlu bir gelişmedir. Medyaya güven konusundaki vahim gelişme devam etmektedir. Gazete okuyucuları, radyo dinleyicileri ve TV izleyicileri medyaya güven duymamaktadır. Kurum ve kuruluşlara güven sıralamasında medya yüzde 21.3‘lük oranıyla sondan üçüncü sıradadır. Yerel TV‘lerin izlenirliği açısından teknik engellerin olduğu, izleyici kendi bölgesinin kanallarını izlemek istese dahi bunun zor olduğu belirtilmiştir. Genelde gazete okumak için ayrılan süre azaldıkça, TV izleme süresi artmaktadır. Bir okuyucunun günlük gazetesini okumak için ayırdığı süre 25 dakika, TV‘ye ayırdığı süre 5 saattir. Gün boyu dinlenme imkanı olan radyo için şartlar daha müsaittir. Ayrıca TV‘de haber saatlerinin çakışması izleyicileri bölmektedir. İzmir‘de görev yapan gazeteciler arasında bir dayanışma olmadığı, bir araya gelmedikleri için çözüm de üretilemediği görüşü ileri sürülmüştür.
Sonuç bildirgesinde yer alan çözün önerileri ise şunlar: Tiraj ve reyting yükselişi için; dağıtım kanallarında sıkı bir denetim şarttır. Gazetenin her bayinin tezgahında görünür kılınması gerekir. Televizyon açısından da teknik sorunlar aşılmalı izleyicinin karşısında olabilmenin yolları aranmalıdır. Radyolar için de bu kural geçerlidir. Reklam gelirleri konusunda profesyonelce çalışmaya ihtiyaç vardır. Farkındalık yaratan ilanlara her zaman yer vardır. Reklamveren verdiği reklamın karşılığını gördüğü sürece reklam pastası büyüyecektir.Yerel gazetelerde ilan gelirlerindeki artış Basın İlan Krumu‘nun başarısıdır. Yerel gazeteler de Basın İlan Kurumu‘nun istediği koşulları yerine getirdiği taktirde, gazetenin niteliği, kalitesi artacak ardından özel reklamlar için de aranan bir mecra haline gelecektir. Ayrıca Anadolu‘da 30 yerel TV‘nin örgütlendiği “Local Time”da olduğu gibi ortak ilan alma ve ortak yayın ilgili TV kuruluşunun ilan-reklam kapasitesini artıracaktır.Yerel Basın, “Asgari Kadro Şartı‘nı yerine getirirken, fiilen görev yapmayan kişileri dolgu maddesi olarak kullanmamalıdır. Gazeteler, 1,5 yıllık kıdem şartı aramadığı iletişim fakültesi mezunlarıyla daha nitelikli ürünler ortaya koyacaktır. Bu kurumlarda deneyimli gazetecilerle birlikte iletişim mezunlarının görev yapması usta-çırak ilişkisiyle deneyim kazanma olgusunu da hızlandıracaktır. Medyaya güvenin geri gelmesi sansasyonel haberlerden uzaklaşıp tarafsız, doğru, kamu yararı gözetilerek yapılan habercilikle mümkündür. Sorgulamadan yayınlanan her haber bu konuda risk taşır. Yerel TV‘lerin izlenirliğinin artırılması için içerik zenginliğinin yanı sıra lokal(yerel) haber açısından da doyurucu olma zorunluluğu vardır. İzleyici bölünmesini önlemenin yolu ise haber saatleri paylaşımıdır. Yerel TV‘ler bir araya gelip aynı saatte yayınladıkları haberleri zamana yayarlarsa bundan herkes karlı çıkacaktır.Gazetecilerin mesleki konulardaki dayanışmaları hem ürünlerinin değerini artıracak hem de insanı ilişkilerin güçlenmesini sağlayacaktır.
Ege Üniversitesi‘nde Yerel Medyanın Güçlendirilmesi İçin Çözüm Önerileri Sunuldu
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Uluslararası Lions Kulüpleri 118-R Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından düzenlenen “Yerel Medyanın Güçlendirilmesi” konulu Beyin Fırtınası-2 adlı etkinliğin sonuç bildirgesi düzenlenen basın toplantısıyla sunuldu.