Ege Üniversitesi (EÜ), Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafindan uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programinda (KAP) 5 yil süre ile tam akreditasyon almaya hak kazanarak büyük bir basari elde etti. Ege, bu basarisiyla Türkiye’de tam akreditasyon alan ilk üniversite oldu. YÖKAK Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas, tam akreditasyon belgesini düzenlenen törenle Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a takdim etti. EÜ Tören Sölen Alani’nda gerçeklesen programa; Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, Ege Ordu Komutani Korgeneral Ali Sivri, YÖKAK Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Izmir il protokolü, akademisyenler, ögrenciler, çalisanlar ve paydas kurumlarin temsilcileri katildi.
Programda konusan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, "Izmir’in tarih boyunca birçok alanda ilklere ev sahipligi yaptigini, birçok konuda ilkler kenti oldugunu biliyoruz. Bugün de burada bu ilklere bir ilki daha ekleme, ülkemizin köklü üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitemizin kurumsal tam akreditasyon alan ülkemizdeki ilk üniversite olmasinin mutlulugunu paylasmak üzere bir araya gelmis bulunuyoruz. Ege Üniversitemiz; tescillenmis egitim-ögretimde kalitesiyle, akademik potansiyeliyle, zengin arastirma kültürüyle, ilimizin ve bölgemizin ekonomik ve sosyal aktörleriyle gerçeklestirdigi is birlikleriyle bilimsel düsüncenin, teknolojinin ve kültürel hayatin zenginlesmesini saglayan, toplumsal gelismeyi yönlendiren güzide bir kurumumuzdur. Önemli bir kalite altyapisi olan kurumsal tam akreditasyonun bu güzide kurumumuza, ilimize ve ülkemize faydali ve hayirli hizmetlere vesile olmasini temenni ediyorum" dedi.
Vali Kösger, söyle devam etti:
"Ülkemizin gelismesi ve yeni kusaklara güçlü bir ülke birakmanin sorumlulugundan asla vazgeçmeyecegiz. Bunu saglayacak çok sayidaki avantajlarimizdan biri de genç ve dinamik insan kaynagimizdir. Bireylerin ekonomik güçlerinin bilgi ve ögrenim düzeyleriyle ülkelerin ekonomik güçlerinin ise beserî ve sosyal sermayeleriyle ölçüldügünü biliyoruz. Dolayisiyla bu genç ve dinamik insan kaynagini çagin kosullarina göre yetistirmek medeniyet yarisinda bizi daha güçlü hale getirecektir" dedi.
"Yüksekögretim alaninda hizli bir degisim yasaniyor"
Yüksekögretimde yasanan degisim ve dönüsümden bahseden YÖKAK Baskani Prof. Dr. Elmas, "Dünyada geçmisi çok uzun yillara dayali kalite kuruluslari bulunmaktadir. YÖKAK bu kuruluslarin ve ajanslarin üyesidir. Özellikle son yillarda yüksekögretim alaninda hizli bir degisim yasanmakta ve mevcut yüksekögretim sisteminin dönüsmesini saglayacak adimlar atilmaktadir. Daha esnek ve degisime kolay adapte olan yapilar, yikici teknolojik degisimin getirdigi yetkinlik agirlikli ögrenme, arastirma ve bunlarin topluma katkisi, etkisi çok önem kazanmaktadir. Pandemi ile birlikte degisen yetkinliklere duyulan ihtiyaç, yüksekögretimde beklentileri de degistirdi. Üniversite tercihi yapacak ögrencilerimizin de bunu esas alarak üniversitenin ek olarak hangi yetkinlikleri kazandirdigina bakmalari öncelikli olmalidir. Kurul olarak yasanan tüm gelismeleri titizlikle takip etmekte ve kendi süreçlerimize yansitmaktayiz" diye aktardi.
"209 üniversite içerisinde bir ilki basardik"
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da, "Üniversitemizi yüksekögretim alaninda daha ileri tasima ve topluma sundugumuz katki payini artirma idealleriyle çiktigimiz bu yolda, baslattigimiz genis çapli akademik degisim-dönüsüm seferberligi ile büyük bir mesafe kat ettik” diye konustu.
Rektör Budak, "Olusumlarini tamamladigimiz yeni kurul ve komisyonlarimizin çatisi altinda, kalite politikalarimizi saglam temellerde ve koordineli bir biçimde yürüttük. Akreditasyon çalismalarina ivme kazandirarak 11 olan akredite program sayimizi 28’e çikardik. Bu yil sonuna kadar da degerlendirme sürecinde olan programlarimizin akreditasyonunu önemli ölçüde tamamlayacagimiza inaniyoruz. Kalite ve akreditasyona iliskin çalismalarimiz neticesinde Kurumsal Akreditasyon Programi basvurumuz, Yüksekögretim Kalite Kurulu’nun incelemeleri sonrasi bir yil önce resmi olarak kabul edildi. 209 üniversite içerisinden 55 üniversitenin basvurdugu ve 11 üniversitenin basvurusunun kabul edildigi programda, Ege Üniversitesi olarak yerimizi aldik. Bu basarinin ardindan kalite sürecine iliskin çalismalarimizi hiz kesmeden devam ettirdik. Ilk kez ilimizin protokol ve kanaat önderlerinin katilimiyla danisma kurulu toplantimizi düzenledik. Bu toplanti çiktilari, üniversitemizin egitim-ögretim, arastirma, kalite ve toplumsal katki alanlarindaki faaliyetlerinin gelistirilmesi noktasinda bizlere önemli bir rehber oldu. Bu süreçte üniversitemizdeki bilim iklimini daha da güçlendirdik. Kalite kavraminin bir kurum kültürü olarak benimsendigi, egitim programlarinin akredite edildigi bir üniversitede egitim gören ögrencilerimiz, gelecege bir adim daha önde baslayacaktir" diye konustu.
Törende ayrica EÜ Medya Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan hazirlanan akreditasyon süreci video gösterimi ve Devlet Türk Musikisi Konservatuvari ögretim üyesi kanun sanatçisi Doç. Dr. Halil Altinköprü’nün kanun dinletisi gerçeklestirildi.
Ege Üniversitesi Türkiye'de Tam Akredite Olan Ilk Üniversite Oldu
Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye’de kurumsal tam akreditasyon almaya hak kazanan ilk yüksekögretim kurumu olurken, Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas, tam akreditasyon belgesini törenle Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a teslim etti.