Egeli İhracatçılar Devlet Yardımlarına Ulaşmanın Altın Kurallarını Öğrendi

İhracatçıların devlet yardımlarından hızlı ve etkili yararlanması için hareket eden Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ekonomi Bakanlığı ile birlikte “Devlet Yardımları Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” düzenledi.

EİB üyesi firmaların yoğun ilgi gösterdiği seminerde uzmanlar, ihracatçı firmaların devlet yardımlarından daha çok ve hızlı faydalanmasını sağlamak ve uygulamada karşılaştıkları problemlerin çözümü için gereken altın kuralları anlattı.

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracatçı firmaların devlet desteklerini yeterince bilmediği, bilenlerinse başvurma konusunda çekimser davrandığı bir ortamda 2008 yılında, “Mikro Eğitim Projesi” adı altında bir programı hayata geçirdiklerini söyledi. Türkmenoğlu, üç yıllık süreçte üyelerinin devlet yardımlarına başvuruları ve aldıkları yardımlarda ciddi artışlar meydana geldiğini kaydetti.

Seminerin ilk konuşmacısı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Derya Ekici, Türkiye`nin ekonomik görünümü hakkında bilgi verdi. Ardından Elektral A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, devlet yardımlarıyla firmalarını bulundukları noktaya taşımalarının hikayesini aktardı. EİB Organik Ürünler Komitesi Başkanı ve Işık Tarım Organik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık ise mahalli ürünleri değerlendirmek üzere 1974 yılında başladıkları ve 1991 yılında bağımsız organik projelerini başlatan ilk Türk firması olarak gelişmelerini anlattı. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Tayfun Gülle de ihracatçılar için önem taşıyan ticari bilgilere erişimde kolaylık sunmak amacıyla oluşturulan ihracat bilgi platformu sitesinin kullanımı ve sağladığı kolaylıklar üzerine konuştu. Şube Müdürü Hakan Murat Önder ise ihracat mevzuatıyla dahilde ve hariçte işleme rejimleri hakkında bilgi verdi. Yurtdışındaki fuar katılımlarının desteklenmesini Şube Müdürü Hilal Taşçıoğlu, Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve Turquality’nin desteklenmesiyle yurtdışı birim, marka ve tanıtım, ar-ge ve tasarım desteklerini de Ozan Murat Ergan anlattı. İhracat Genel Müdürlüğü İhracat Geliştirme Uzman Yardımcısı Meral Şengül`ün uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, çevre maliyetlerinin desteklenmesi ve istihdam yardımı sunumuyla seminer sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile