Egeli İhracatçılar Kümelenmeyle Süper Lige Çıkmayı Amaçlıyor

Egeli İhracatçılar Kümelenmeyle Süper Lige Çıkmayı Amaçlıyor

Türkiye'ye organik sektöründe uyguladığı kümelenme projeleriyle örnek olan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), bunlarda ihtiyaç duyulan profesyonel yöneticileri sağlamak üzere yeni proje geliştirdi.

  Avrupa Komisyonu tarafından Dünya Çapında Kümelerin Geliştirilmesi Programı kapsamında desteklenen dört proje arasına giren Küme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi`nin tanıtım toplantısı yapıldı. Proje sayesinde Egeli ihracatçılar, dünyadaki benzer tecrübelerden yararlanarak rekabetçilik güçlerini arttıracak. 385 bin euro bütçeli ve iki yıl süreli projede, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 'Küme Karşılaştırma Aracı 'Türkiye`ye transfer edilecek. Ayrıca Polonya ve İzlanda`daki kümelenme örnekleriyle Türkiye`dekiler karşılaştırılacak.

Toplantıda konuşan Türkiye İhracaçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi
, 'Bizim yürümekten ziyade sıçramaya ihtayacımız var. Birbiriyle haberleşen, ortak iş yapma kültürünü geliştiren şirketlere ihtiyacımız var. 'dedi. 2000 yılından bu yana ihracatı düzenli arttırarak çok önemli başarılara imza attıklarını, ürün gamını değiştirerek pazarları çeşitlendirdiklerini kaydeden Büyükekşi, “2011 yılında 135 milyar dolarlık ihracatla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu hedefe, eskinin kalıplarını kullanarak ulaşılamaz. Bu uzun soluklu projeyi hayata geçirebilmek için farklı düşünmek, farklı üretmek, farklı pazarlamak gerekiyor. 'şeklinde konuştu. Kümelenmenin birbirine güç veren şirketlerin beraber bulunduğu, ortak hizmet aldığı ve rekabet öncesi işbirliği yaptığı bir sistemi ifade ettiğini anlatan TİM Başkanı, “Tek başınıza iyi olmak bir şey ifade etmiyor. Alıcılar, aynı şehirde iyi kalitede üretim yapan seçenekler olup olmadığına büyük önem veriyor. Birlikte hareket etmek, büyük önem arz ediyor. 'dedi.

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise birlik olarak giderek zorlaşan rekabet ortamında ayakta kalmak ve değişime ayak uydurmak için işbirliği yapmanın gereğine inandıklarını söyledi. Kümelenmenin, 'Birlikten kuvvet doğar 'şiarından doğduğunu hatırlattı. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku da ihracatı geliştirmek için 2011 yılında 82 proje geliştirildiğini, 2012`de bunu daha da arttırmayı hedeflediklerini belirtti.  
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile