Türk halkının tek başına bir partiye hükümet kurma hakkı vermediğini dile getiren Ünlütürk, “TBMM’ne giren 4 partiden de Türkiye’nin menfaatine en uygun hükümet modelinin ortaya çıkması için yapıcı bir tutum sergilemelerini bekliyoruz. 2014 ve 2015 yıllarını seçimlerle geçiren Türkiye’yi yeniden kısa sürede erken seçime götürecek uzlaşmaz tutum sergilememeliler. Seçim bitti bundan sonraki gündemimiz ekonomi olmalı” dedi.
İHRACAT 7 AYDIR DÜŞÜYOR
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında; 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ile dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma, 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşma, ihracatta yüksek teknolojik ürünlerin payını yüzde 20’ye çıkarma, kişi başı milli geliri 25 bin dolara yükseltme, 10 tane dünya markası çıkarma, Ar-Ge’ye GSMH’nın yüzde 3’ü oranında pay ayırma, 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşma başta olmak üzere kendisine 100’den fazla büyük hedef koyduğunu hatırlatan Ünlütürk, “Türkiye’nin ihracatı 7 aydır geriliyor. Türkiye ihracata dayalı büyüme modelinden vazgeçemeyeceğine göre ihracatını tekrar arttırmanın formüllerini hızla hayata geçirmelidir. İnovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya verilen destek artarak devam etmelidir. Önümüzdeki süreçte hükümette yer alması muhtemel 4 siyasi partimizin de bu konuda hem fikir olduğunu seçim öncesi ortaya koydukları programlardan biliyoruz. Bu vaatlerinin takipçisi olacağız” mesajı verdi. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için önünde 8 yıl gibi kısa bir süresinin kaldığına işaret eden Ünlütürk, 7 Haziran genel seçimlerinde, Türk halkının tercihini parlementer sistemden yana tavır koyduğunu, Türkiye’deki siyasi aktörlerin bu tercihi dikkate alarak hareket etmeleri çağrısında bulundu.
YÜZDE 10 BARAJI İLE GİRİLEN SON SEÇİM OLSUN
Türkiye’nin yüzde 10 barajıyla yaptığı son seçim olması çağrısında da bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Türk halkı yüzde 10 barajını fiilen yıktı. Siyasilere düşen görevde bu barajı vakit kaybetmeden kaldıracak anayasa değişikliğini hep birlikte yapmalarıdır. Türkiye bir daha yüzde 10 barajıyla seçime gitmemelidir. 7 Haziran seçimlerinde seçmenin iradesinin yüzde 95’i aşan oranda TBMM’de temsil edilecek olması ise teselli kaynağı oldu” diyerek sözlerine son verdi.
Egeli Sanayiciler Hedeflerini İhracat Olarak Belirledi
TBMM’ne dört partinin girdiği ve tek başına hükümet kurmak için gerekli ulaşılamayan 7 Haziran seçimlerini değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türk halkının uzlaşı ve işbirliği isteğini sandığa yansıttığını, siyasi partilerin bu çağrıya kulak vermelerini beklediklerini kaydetti.