Egil'de Çiftçilere 180 Bin Badem, Fistik Ve Ceviz Fidani Dagitildi

Egil'de Çiftçilere 180 Bin Badem, Fistik Ve Ceviz Fidani Dagitildi

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Egil’de düzenlenen 180 bin badem, fistik ve ceviz fidani dagitim töreninde yaptigi açiklamada, “Bu fidanlar meyveye durdugunda 4-5 yil sonra Diyarbakir sadece tarla tariminda degil, badem, ceviz ve fistikta da bölgenin ve Türkiye’nin en önemli illerinden birisi olacak” dedi.

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, kentte yerel üreticiyi desteklemek, vatandaslarin dogal ve saglikli gida ürünlerine ulasmalarini saglamak amaciyla çalismalarina devam ediyor. Büyüksehir Belediyesi, Tarim ve Orman Bakanligi ile GAP Idaresi Baskanligi tarafindan ortaklasa düzenlenen proje kapsaminda Egil ilçesi Dere Mahallesinde güz dönemi fidan dagitim töreni yapildi.

Törene Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Egil Kaymakami Idris Arslan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve çiftçiler katildi.

Egil’de düzenlenen 180 bin badem, fistik ve ceviz fidani dagitim töreninde konusan Vali Karaloglu, Diyarbakir’in tarimsal üretim bakimindan Türkiye’nin ve dünyanin önemli merkezlerinden bir tanesi oldugunu söyledi.



“Amacimiz çiftçinin gelirini arttirmak”

Kentte çiftçinin gelirlerini artirma ve onlarin isini kolaylastirmak için çalismalara devam ettiklerini belirten Vali Karaloglu, “Diyarbakir’da göreve basladigimiz bir buçuk yildan beri hep çiftçimizin ve üreticimizin yaninda olduk. Farkli etkinliklerle fide, fidan, tohum, tarimsal araç gereç makine dagittik. Badem soyma makinasindan bal sagim, üzüm pres makinasi, karpuz fidesi dagitimina kadar birçok etkinligimiz oldu. Amacimiz toprakla geçinmeye çalisan çiftçimizin gelirini artiralim, isini kolay kilalim. Yönetici olarak bütün gayretimiz, sevdamiz bu. Çiftçimiz emek verecek, biz de destek verecegiz, çiftçimizin gelirini artiracagiz. Toprakla ugrasan insanlarin bu topraklarda doymasini saglayacagiz” dedi.



“Projenin yüzde 70’i hibe”

2021 yilini Diyarbakir’da sert kabuklu meyveler yili ilan ettiklerini animsatan Vali Karaloglu, “Büyüksehir Belediyesi, Tarim ve Orman Bakanligi ile GAP Idaresi Baskanligi’nin bütçe olarak bu projeye destek veriyor. Projenin yüzde 70’inin hibe, yüzde 30’unun da vatandas destegi ile yürütülüyor. Bugün burada güz dönemi fidan dagitim töreni yapiyoruz. 110 bini badem, 58 bini fistik ve 10 bini de ceviz olmak üzere 180 bin fidan toprakla bulasacak. 8 bin hektar yeni kapama bahçe olusturmus olacagiz. Bu fidanlar meyve durdugunda 4-5 yil sonra Diyarbakir sadece tarla tariminda degil, badem, ceviz ve fistikta da bölgenin ve Türkiye’nin en önemli illerinden birisi olacak” diye konustu.

Programda Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Daire Baskani Nihat Nurbaki de birer konusma yaparken, konusmalarin ardindan Vali Karaloglu, çiftçilerle fidan dikimi gerçeklestirerek can suyu verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile