Egil'de Fosil Yakitli Tekne Tasimaciligi Sonlandirildi

Egil'de Fosil Yakitli Tekne Tasimaciligi Sonlandirildi

Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügü, kentin en önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarindan olan “Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani” çerçevesinde fosil yakitli tekne tasimaciligini sonlandirdi.

DISKI, “Dicle Baraji Gölü Havzasi Koruma Plani” çerçevesinde alaninda uzman akademisyenlerle yürüttügü projede planlanan takvimde saha çalismalarina ara vermeden devam ediyor. Bu çerçevesinde DISKI, Egil ilçesindeki Dicle baraj gölünde olusabilecek kirlilikler ve risklerin önüne geçmek amaciyla fosil (petrol) yakitli tekne tasimaciligini sonlandirdi.

DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi, Egil Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Idris Arslan ile birlikte tekne isletmecileriyle bir araya geldi. Dicle Baraji’nin, Diyarbakir kent merkezi, Egil ve Ergani ilçeleri olmak üzere yaklasik 1 milyon 200 bin kisiye içme suyu sagladigini belirten Tutsi, 1 milyon 200 bin kisinin sagligini korumanin her seyden önemli oldugunu ve havzanin korunmasi için fosil yakitli tekne tasimaciligini sonlandirmak zorunda kaldiklarini ifade etti.

“Suyu koruyarak turizmi de gelistirmeyi düsünüyoruz”

Diyarbakir ve ilçelere içme suyu saglayan Dicle Baraji’nin koruma plani çerçevesinde sinirlarinin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan belirlendigini hatirlatan Tutsi, kentin göz bebegi konumundaki su kaynagini korumanin herkesin görevi oldugunu dile getirdi. Tutsi, “Egil, turizm açisindan oldukça önemli bir ilçemiz. Egil’de, kentin yasam kaynagi Dicle Baraj Gölü’nü korumak adina turizm faaliyetlerini bitirmek gibi bir amacimiz söz konusu olamaz. Aksine yasam kaynagimiz Dicle Baraji’ni koruyarak turizmin gelisimine katki sunuyoruz. Suyumuz kirlendiginde bilinmeli ki bu durumdan en fazla turizm etkilenecektir. Insanlar suyun kirli oldugu yerleri ziyaret etmez ve gidip o bölgede bir takim faaliyetler gerçeklestirmez. Bu sebeple havza koruma plani aslinda uzun vadede Egil’de turizmi de güvence altina aliyor” dedi.

Her geçen gün tekne sayilari, büyüklüklerinin arttigini ve güzergahlarinin genisledigine dikkat çeken Tutsi, “Teknelerin istenilen kriterleri saglamalari durumunda baraj üzerinde sinirli sayida isletmeye ruhsat verip ve faaliyetlerine izin verecegiz. Içme suyu barajinda tekne tasimaciliginin yapilmamasi gerekiyor. Sadece Dicle ve Atatürk Barajlarinda tasimacilik yapiliyor. Teknelerin akaryakit atiklari içme suyu kaynagina ciddi zararlar veriyor. Bizler bu konuda kenti düsünmek zorundayiz. Tasimaciligi temiz ve yesil enerjiyle saglamaliyiz. Bu enerji kaynaklari isletmeler içinde ciddi anlamda tasarruf saglayacak. Alternatif olarak kano veya deniz bisikletleri de düsünülebilir. Isletmecilerimizin bu dönüsüm sürecini en az zararla atlatmalari için kurum olarak elimizden geleni yapacagiz” ifadelerinde bulundu.

Genel Müdür Tutsi ve Kaymakam Arslan’in, tekne isletmecilerine yönelik yaptigi bilgilendirmelerin ardindan Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi ile Egil Belediyesi’ne ait zabita ekipleri, isletmecilerin gözetimi ve kabulü ile baraj gölü üzerinde bulunan tekneleri faaliyetlerini durdurmalari için mühürledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile