Egilmez Açiklamasi 'Israil Paris 2024 Olimpiyatlari'ndan Men Edilsin'

Egilmez Açiklamasi 'Israil Paris 2024 Olimpiyatlari'ndan Men Edilsin'

Asilsiz Soykirim Iddialariyla Mücadele Dernegi (ASIMED) Baskani Savas Egilmez, Israil’in soykirim suçundan dolayi, Paris’te düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarindan men edilmesi için kampanya baslattiklarini söyledi.

Soykirim suçunun, 1948 tarihinde kabul edilen ve 1951 yilinda yürürlüge giren “Birlesmis Milletler Soykirim Suçunun Önlenmesi ve Cezalandirilmasina Iliskin Sözlesme” ile ortaya konuldugunu ifade eden ASIMED Baskani Savas Egilmez, “Bu sözlesmenin 2. maddesinde soykirim suçunu olusturan eylemler siralanmaktadir. Buna göre bir grubu ulusal, etnik, irksal veya dini olarak, kismen veya tamamen ortadan kaldirmak amaciyla islenen; gruba mensup olanlarin öldürülmesi. Grubun mensuplarina ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi. Grubun bütünüyle veya kismen, fiziksel varligini ortadan kaldiracagi hesaplanarak, hayat sartlarinin kasten degistirilmesi. Grup içinde dogumlari engellemek amaciyla tedbirlerin alinmasi. Gruba mensup çocuklarin zorla bir baska gruba nakledilmesi fiillerden herhangi biri soykirim suçunu olusturmaktadir. Ayni sözlesmenin 3. maddesinde de cezalandirilacak eylemler su sekilde siralanmaktadir; soykirimda bulunmak, soykirimda bulunulmasi için is birligi yapmak, soykirimda bulunulmasini dogrudan ve aleni surette tahrik etmek, soykirimda bulunmaya tesebbüs etmek, soykirima istirak etmek” dedi.



“Filistinlilerin organlarini çaliyorlar”

Israil devletinin, yillardir Filistin halkina karsi söz konusu suçlarin tamamini islemis ve hiz kesmeden islemeye devam ettigini belirten Egilmez, “Tüm bu vahset dolu eylemlerin üzerine öldürdükleri masum insanlarin organlarini çalip Israil’i hastalara verdiler. Bu açidan ortada yargilanmasi ve cezalandirilmasi gereken soykirim ve çok sayida savas suçu bulunmaktadir. 7 Ekim tarihinden önceki suçlar bir kenara birakilsa dahi Israil’in son 88 günde Gazze halkina özellikle çocuk ve kadinlarina yönelik öldürme, maddi ve manevi iskence yapma, yaralama, sivil yerlesim yerlerini, hastaneleri, okullari ve mülteci kamplarini bombalama, temel hayati ihtiyaçlardan mahrum birakma gibi sistematik saldirilari, bu suçlarin tamamini isledigini göstermektedir. Israil’in Filistin topraklarindaki eylemleri, uluslararasi hukuk açisindan tartismasiz bir sekilde soykirim ve etnik temizliktir” diye konustu.



“Kampanyaya herkesi destege davet ediyoruz”

Israil’in Filistin’de isledigi savas suçlari; Birlesmis Milletler Insan Haklari Konseyi, Birlesmis Milletler Özel Raportörleri, Insan Haklari Izleme Örgütü, Sinir Tanimayan Doktorlar ve Uluslararasi Af Örgütü gibi kuruluslar ve insan haklari uzmanlari tarafindan net bir sekilde kayit altina alinarak kabul edildigini hatirlatan ASIMED Baskani Savas Egilmez, sözlerine söyle devam etti:

“Iste Israil’in Filistin halkina karsi isledigi soykirim suçundan dolayi, 26 Temmuz-11 Agustos tarihleri arasinda Fransa’nin baskenti Paris’te düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarindan men edilmesi için Asilsiz Soykirim Iddialariyla Mücadele Dernegi (ASIMED) olarak bir kampanya baslatmis bulunmaktayiz. Bu kampanya kapsaminda Israil’in isledigi savas suçlarini içeren ve neden bir anlamda barisinda sembolü olan olimpiyat organizasyonunda olmamasi gerektigini anlatan metni Uluslararasi Olimpiyat Komitesi Baskanligi’na göndermeye basladik. Tüm vatandaslarimizdan Uluslararasi Olimpiyat Komitesi’nin sosyal medya hesaplarina (olympics), Israil’in olimpiyatlardan men edilmesi konusundaki taleplerini iletmesini rica ediyoruz. Bu kampanya istedigimiz sekilde sonuçlanmasa dahi kampanyanin uluslararasi kamuoyunun dikkatini çekeceginden hiç süphemiz yoktur. Biz dernek olarak milletimizin, devletimizin ve dünyadaki tüm mazlumlarin yaninda ve zalimlerin karsisinda olmaya devam edecegiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile