Egimli arazide çalismanin yani sira yürümede bile dize, bele, kalçaya, dengesiz yük bindigini hatirlatan Asik, bu durumun sakatlanmalari da beraberinde getirdigini kaydetti.
Asik “Bölge insani geçimini temin edebilmek için sirtinda yük tasimasi veya egimli arazide yürümesi gerekiyor. Bunlari yapabilmesi için kaslarin ciddi sekilde güçlü olmasi gerekir. Genellikle eskiden insanlarimiz çocukluktan itibaren bu tür islerin içeresindeydi, günde en azindan 15-20 kilometre yol yürüyorlardi. Simdi teknolojiyle birlikte yol yürüme yok. Pek çok isleri oturdugumuz yerden hallediyoruz, eklemlerde kemik gelisimi daha zayif, kaslarin gücü daha az oluyor. Dolayisiyla bu tür hareketleri yaparken instabilite dedigimiz hareketi engelleme anlaminda kas gücü yeterli olmuyor instabilite gelisiyor. Bunlar eklemlerde ve kemiklerdeki dejenarasyonlari artiriyor. Ayrica beldeki disklere(fitiklara) binen yükü artiriyor. Bunlarda dejenerasyonu artiriyor. Normal fitiklar gibi dejeneratif bel hastaliklari yani spontiloz dedigimiz bel fitigi ve dejeneratif hastaliklar daha çok artiyor. Agir yük tasimayla bunlar daha misliyle artmis oluyor. Bölgemizdeki iklim sartlari bakiminda da bunlari olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri. Hem nem oraninin yüksek olmasi, havalarin soguk, yagmur olmasi hepsi olumsuz etkiliyor. Egimli arazide yürümelerde dize, bele, kalçaya dengesiz yük bindiginden sakatlanmalari da beraberinde getiriyor. Dolayisiyla sakatlanmalar eklemdeki bozulma ve dejenerasyonlari daha çok artirmis oluyor. Bu nedenle menüsküs yirtiklari bel fitiklari gibi rahatsizliklari daha sik görüyoruz” dedi.
Pandemiden dolayi insanlar disariya çikamayip hareket edemedigini bunun da kaslari zayiflattigini ifade eden Asik, “Pandemi iki yildir bütün dünyayi oldugu gibi ülkemizi de etkiledi. Pandemiden dolayi insanlar disariya çikamadi hareket edemedi, yürüyemedi. Büyük bir çogunlugu spor yapmadi. Bir kismi belki dezavantaji evde spor yaparak gidermeye çalisti ama çogumuz bunu yapmadik. Dolayisiyla kaslar zayifladi, günese çikmadik D vitamini düstü, kemikler zayifladi. Kemikler sadece D vitamini ile degil yük bindikçe güçlenir. Dolayisiyla yük binmedigi için kemiklerde de ayni sekilde zayiflamalar oldu. Daha sonra disariya çikinca basit hareketlerle sakatlanmalar dejenerasyonlar daha yogun görülmeye basladi.
Bunlarin gelecekte sikintilarini daha sik, daha çok görecegiz. Çünkü simdiki durum olaylarin bir baslangici. Bu ileride dejenatif hastaliklari artiracak” diye konustu.
Egimli Arazide Çalisma Sakatlanmalara Sebep Oluyor
Özel Imperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Yusuf Asik, Dogu Karadeniz Bölgesi’nin cografi sartlar bakimindan zor bir bölge oldugunu, özellikle egimli arazide çalismanin sakatlanmalari beraberinde getirdigini söyledi.