Egirdir Gölü 2028 Yilinda Ikiye Ayrilma Tehlikesi Yasiyor

Isparta’da bulunan Egirdir Gölü, mevsimsel yagislarin azligi nedeniyle kuraklik tehlikesi ile karsi karsiya kaldi. 2028 yilinda ikiye ayrilmasi tehlikesi yasayan göl için proje hazirlaniyor.

Isparta’nin Egirdir ilçesinde bulunan ve mevsimsel yagislarin azligi nedeniyle kuraklik tehlikesi ile karsi karsiya kalan en büyük içme ve sulama havzasi Egirdir Gölü, önlem alinmadigi takdirde 2028 yilinda ikiye ayrilma tehlikesi yasiyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi, gölün kuraklik karsisinda beklenen olumsuz senaryodan etkilenmemesi için Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü ile birlikte alti havzada nehir havzasi yönetim planlarinin hazirlanmasi projesini yürütüyor. Proje hakkinda bilgi veren Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Meltem Kaçikoç, Egirdir Gölü’nün sosyo ekonomik açidan kritik öneme sahip oldugunu belirterek, “Gölün sürdürülebilir etkin kullanimi için kritik su seviyeleri mevcut. Son yillarda yasanan iklim degisikliginin muhtemel kuraklik etkilerine ek olarak tarimsal sulamada su kullanimi birlestiginde göl su seviyesinin hizli bir sekilde kritik seviyelere ulastigi gözlenmistir. Kritik seviyelerden en önemlilerinden bir tanesi de 913 metre ve bunu kuruma noktasi olarak da adlandirabiliyoruz. 913 metre su koduna ulasildigi zaman gölün Hoyran bölümü ile arasinda yer alan bogaz tamamen kuruyacak ve göl iki parçaya ayrilacak. Sonrasinda da gölün eski haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktir” dedi.

Gölün su seviyesinin daha da azalmamasi için alinmasi gereken tedbirlerden bahseden Kaçikoç, modelleme çalismasi ile sonuçlari sinanmis hayata geçirilebilir eylem planlarina ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Bölgede iklim degisikligi etkilerine karsi dirençliligin artirilabilmesi ve gölün etkin kullanilabilmesinin garanti altina alinabilmesi için çalismalara devam ettiklerini dile getiren Kaçikoç, “Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü ile birlikte alti havzada nehir havzasi yönetim planlarinin hazirlanmasi projesi çerçevesinde modelleme çalismalari gerçeklestiriyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile