Egirdir Gölü'nde 8 Aydir Süren Av Yasagi Kalkti, Kerevit Bereketi Yasandi

Egirdir Gölü'nde 8 Aydir Süren Av Yasagi Kalkti, Kerevit Bereketi Yasandi

Türkiye’nin önemli kerevit (tatli su istakozu) üretim havzalarindan biri olan Egirdir Gölü’nde av yasaginin kalkmasiyla kerevit avciligi basladi.

Egirdir Gölü’nde, av yasaginin kalkmasiyla kerevit avlanmaya baslandi. Türkiye’nin 490 ton olan kerevit üretiminin yüzde 20’sini karsilayan Egirdir Gölü’nde kalkan av yasagiyla balikçilar kerevit avi için göle açildi.

Isparta Egirdir Gölü’nde kerevit stoklarinin güçlenmesi ve yeni av sezonunda daha bol ve karli avcilik için Egirdir Gölü’nde 8 ay süren kerevit avi yasagi 1 Temmuz’da sona erdi.

Sabah saatlerinde Egirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balikçilar, kayiklariyla açildiklari gölde yanlarinda getirdikleri kasalari kooperatif merkezine getiriyorlar. Burada 10,5 santimetre boyu üzerindeki kerevitler alinip tekrar kasalara konularak ihraç yapacak olan fabrikalara gönderiliyor.

Bu yil kerevit bollugu yasandigini ifade eden S.S. Egirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ayhan Küçükköse, “2024 yili kerevit sezonumuz 1 Temmuz tarihi itibariyle açilmistir. Su anda Egirdir Gölü’nde kerevitimiz gayet güzel gözüküyor. 10,5 santimetre üzeri kerevit aliyoruz. Kooperatif üyelerimizden kerevitleri alip önce burada bir seçme islemi yapiyoruz daha sonra fabrikaya gönderiyoruz. Egirdir Gölünde 450 tekne bulunmakta, 1000’e yakin aile geçimini kerevitten saglamaktadir” dedi.



“Kilosu 135 TL’den aliniyor”

Küçükköse, “Bir avcimiz yaklasik 40-60 kilogram agirliginda kerevit yakaliyor. Kilogram basina 135 TL’ ödüyoruz” dedi.

Son yillarda yasanan iklim degisikligi nedeniyle Egirdir Gölü’nün yaklasik 4 metre çekildigini ve göl üzerinde asiri otlanma yasandigini ifade eden Balikçilar Kooperatifi Baskani Küçükköse, “Egirdir Gölü’nde son yillarda iklimden dolayi bir kuraklik var. Yagislarimiz çok az. Bundan 6 yil önce buralar hep suydu. Ama su an 4 metre çekilmis durumda. Sularin çekilmesinden dolayi siglasinca göl üzerinde asiri derecede otlanma mevcut. Avcilarimizda bu durumdan magdur durumda. Çünkü kerevit pinterlerimiz oturmuyor ve teknelerimiz bazi bölgelerde yürümeyecek pozisyona girdi” diye konustu.



Kuzey Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Egirdir Gölü’nden avlanan kerevitlerin Kuzey Avrupa Ülkelerine ihraç edildigini de ifade eden Egirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ayhan Küçükköse, “Egirdir Gölü’ndeki kerevitlerimiz özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri, Isveç, Rusya, Fransa, Almanya, Amerika, Israil, Çin’e kadar gidiyor. Döviz olarak katkida bulunmak istiyoruz. Memleketimize ve balikçilarimiza hayirli ugurlu olsun. Sezonumuz kazasiz, belasiz geçer” seklinde konustu.



“8 yasindan bu yana balikçilik yapiyor”

Egirdir’in köklü ailelerinden biri olan ve 8 yasindan bu yana balikçilikla ugrastigini, ifade eden Aysen Binatli da, “Ben 8 yasimdan beri babamla beraber balikçilik yapiyordum. Simdi ise esimle beraber balikçilik yapiyorum. Esime hem destek oluyorum hem de birlikte kazanç sagliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Egirdir’de 35 yildir balikçilikla ugrasan ve geçimini Egirdir Gölü’nden karsilayan S.S. Egirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Baskan Yardimcisi Ibrahim Sayi, “Ürünümüz bol, bütün avcilarimiz bereket içinde olsun” dedi.

Sayi, “1 Temmuz itibariyle kerevit sezonumuz açilmistir. Ürünümüz bol. Bütün avcilarimiz bereket içinde olsun. Kerevitlerimiz 10,5 santimetre üzeri aliniyor, bunun altindaki kerevitler tekrar büyümesi için göle birakiliyor. Güzel bir sezon olmasini diliyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile