Eğitim Araştırmacısı Özoğlu: Yapılan şekli bir düzenleme, önemli olan sınavın varlığıdır (Özel)

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Özoğlu, SBS'nin 6. ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılması ile ilgili, "Yapılan şe

  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr . Murat Özoğlu , SBS ' nin 6 . ve 7 . sınıflarda kademeli olarak kaldırılması ile ilgili , " Yapılan şekli bir düzenleme . Önemli olan sınavın uygulanma şekli değil , varlığıdır . Ortaöğretimde farklı okul türleri oldukça , sınav sistemi de hep olacaktır . " dedi .

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Eğitim Araştırmacısı Dr . Murat Özoğlu , CİHAN ' a yaptığı açıklamada , SBS ' lerin 6 . ve 7 . sınıflarda kademeli olarak kaldırılmasının toplumun talepleri doğrultusunda alınmış olumlu bir karar olduğunu söyledi .

Üç yıl önce OKS ' nin de aynı gerekçelerle kaldırılıp , üç aşamalı SBS ' nin getirildiğini hatırlatan Özoğlu , " Şimdi de aynı gerekçelerle bir değişiklik yapılıyor . Birkaç yıl içinde velilerden yine benzer şikayetler gelecek , yine bazı değişikliklere gidilecektir . " diye konuştu .

Genel liselerin Anadolu Lisesine dönüştürüleceği yönünde yapılan açıklamayı da hatırlatan Özoğlu , " Genel liseler , Anadolu liselerine dönüştürülecek ama bu okullar nasıl öğrenci alacak? Sınavla öğrenci alacaksa , başarısız olanlar mecburen meslek lisesine mi gidecek . Bu konulara açıklık getirilmeli . " diye konuştu .

EĞİTİM BİR SEN : ORTAÖĞRETİM YENİDEN YAPILANDIRILACAKSA AÇIKLAMA OLUMLU

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez de sendika olarak sınav odaklı eğitim sistemine karşı olduklarını söyledi . Okul türlerinin azaltılarak yönlendirme sistemi ile ortaöğretime geçiş yapılması gerektiğinin altını çizen Etyemez , " Süreç olarak baktığımızda , gelecekte ortaöğretimi yeniden yapılandırıp , sınav sisteminden vazgeçip , yönlendirme sistemine ve süreç odaklı bir eğitim anlayışına geçilecekse bugünkü açıklama olumludur . " şeklinde konuştu .

Etyemez , SBS ' nin 8 . sınıfta yapılacak olmasının dershaneler üzerinde yapacağı etki ile ilgili olarak şöyle dedi : " Dershaneler , bu eğitim sisteminin içine yerleşmişler . 5 bin tane öğrencinin azalması ya da çoğalması aslında çok önem taşımıyor . Burada asıl , anne ve babaların neden çocuklarını dershaneye göndermeye gerek duyduğuna bakılmalı . Eğitim sistemindeki eksikliklere bakılmadan sadece sonuç konuşuluyor . "

TÜRK EĞİTİM SEN : BU GİRİŞİMİ DOĞRU BULUYORUZ

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise SBS ' nin üç yıl önce dershanelere ilgiyi azaltmak amacıyla başlatıldığını hatırlattı . Koncuk , yıllar içinde SBS ' nin dershaneleri kapatmadığı , aksine dershaneye gitme yaşını 10 ' a kadar düşürdüğünü söyledi .

Koncuk , " Bunun sonucunda hayatı sadece sınav olarak gören , ben merkezli bir nesil oluşmaya başladı . Kendi başarısı üzerinden dünyayı değerlendiren bir nesil oldu . Yaptığımız araştırmalar , SBS ' lerin öğrencilere acı verdiğini , psikolojik ve biyolojik sağlığını bozduğunu gösterdi . O nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ' nın bu girişimini doğru buluyoruz . " dedi .

DES : YENİ SİSTEM DERSHANE DAYATMASINI AZALTACAK

Demokrat Eğitimciler Sendikası ( DES ) Genel Başkanı Gürkan Avcı da eski SBS sisteminin her sınavda yüz binlerce öğrenciyi sistem anarşisi içerisinde erittiğini ifade etti . Avcı , sistemin , çocukluklarını yaşayamadan yarış atı gibi sınavlara hazırlanan , dershaneler arasında mekik dokuyan öğrencilerin ve velilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi .

Yeni SBS sisteminin , dershane dayatmasını bir ölçüde azaltacağını kaydeden Avcı , genel liselerin Anadolu lisesine ve meslek lisesine dönüştürülmesinin , eğitimde eşitlik ve nitelik anlamında fayda sağlayacağını kaydetti .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile