Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan genel liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesi ile ilgili genelgeyle ilgili bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Numan Şeker, düşüncenin genel anlamda doğru olduğunu, fakat iyi bir planlama yapılmadan böyle bir sisteme geçilmesinin bazı sorunları da beraberinde getireceğini kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kalite ve verimliliğin artırılması ile ilgili yayınlanan genel liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesi ile ilgili genelgeye temkinli yaklaşan Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, konunun bütün ayrıntıları ile masaya yatırılması gerektiğini vurguladı.
Bakanlığın milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği genelgede yer alan hususlara dikkati çeken Şeker, "Genelge gerekli alt yapı, öğretmen ve derslik ihtiyacının planlanması açısından genel anlamda olumlu bir çalışma. Bakanlık genel liselerdeki başarı oranlarının düşüklüğünü görünce böyle bir çalışma başlatıldı. Gerekli tedbirlerin alınması suretiyle aslında güzel düşünülmüş uzun vadede ihtiyaç durumuna göre kademeli bir şekilde genel liselerin Anadolu Lisesi statüsüne kavuşturulma çalışmaları kanaatine varılmış. Burada bakanlığın düşündüğü şey Avrupa'da eğitimin yüzde 70'i mesleki yüzde 30'u bizdeki gibi genel lise tarzında. Bizde ise tam tersi yüzde 70 genel lise yüzde 30 mesleki eğitim işte burada ara eleman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bir de son yapılan YGS sınavında en başarısız öğrencilerin genel liselerde olduğu görülüyor. Bakanlık da buna dayanarak bazı genel liselerin Anadolu Lisesi olarak değiştirilmesini planlıyor. Yine bazı genel liselerin de meslek liselerine dönüştürülmesi planlanıyor. Bu sayede başarılı öğrencilerin Anadolu ve Meslek liselerini tercih etmesi amaçlanıyor" dedi.
Bakanlığın değişim süreci için 2010, 2011 ve 2012 yılını öngördüğünü vurgulayan Şeker, bunun için il milli eğitim müdürlüklerinden konu ile ilgili 17 Mayıs'a kadar planlama yapılması istendiğini söyledi.
Bu sürede milli eğitim müdürlüklerinin genel liseden Anadolu lisesine dönüştürülecek kurumları belirlemesi gerektiğini ifade eden Şeker,
Anadolu liselerinin ancak 210 öğrenci alabildiğini kaydetti. Şeker, bu liselere sınavla öğrenci alındığı için genel liselerden geçişte büyük problemlerin ortaya çıkacağına işaret ederek, "Geçtiğimiz dönem Bursa'da bazı genel liseler Anadolu lisesi olmuştu. Erkek lisesi bin öğrenci alıyordu. Anadolu lisesi olunca 210 öğrenciden fazla alamıyorsun kontenjandan dolayı, öğrenciler sınavla alınıyor. Peki, şimdi sormak lazım; bu 800 öğrenci nereye gidecek? Böyle sıkıntılar oldu geçmişte. Şimdi aynı sıkıntılar ortaya çıkacak. Şimdi hemen Anadolu lisesine geçilirse düz liselerde bir sürü öğrenci açıkta kalacak. Otomatikman hem öğrenci açığı, hem derslik açığı ortaya çıkmış olacak. Genel anlamda olumlu bir düşünce olduğunu düşündüğümüz bu projenin iyi bir şekilde planlanması gerekiyor. Yöntem olarak Anadolu liselerinin sayılarının öğrenci ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanması gerekiyor. Dersliklerin en iyi şekilde planlanması gerekiyor. Bir de bu liseler Anadolu lisesine dönüştürüldüğünde başarı hemen artacak mı? Bunun bir alt yapısının da oluşturulması gerekiyor" dedi.
Eğitim Bir-sen Bursa Şubesibaşkanı Numan Şeker: - 'Genel Liselerin Anadolu Ve Meslek Liselerine Dönüştürülmesi Olumlu, Ama İyi Bir Planlama Gerekiyor'
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan genel liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesi ile ilgili genelgeyle ilgili bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Numan Şeker, düşüncenin genel anlamda doğru olduğunu, fakat iyi bir planlama yapılmadan böyle bir sisteme geçilmesinin bazı sorunları da beraberinde getireceğini kaydett