Eğitim Bir-sen Genel Başkanı Genel Başkanı Yalçın Eskişehir’de
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, nöbet görevlerinin ücretlendirme konusunu sendikalarının çözeceğini kaydetti.
Eğitim Bir-Sen 1 Nolu Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen ‘Değerlendirme ve İstişare’ toplantısında üyelerle ile bir araya gelen Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın, yaşadıkları sorunlara değindi. Yoğun katılım sağlandığı akşam yemeğinde konuşan Yalçın, Türkiye genelinde 300 bin sayısını aşmış üyelerinin olduğunu bu sayının 15 Mayıs 2015 tarihi itibari ile 400 bine ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
“NÖBET GÖREVLERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİNİ SENDİKAMIZ ÇÖZECEK”
Bakanlıktan ve hükümetten adım atmasını bekledikleri bir çok taleplerinin olduğunu dile getiren Yalçın, “Bunun en büyük sıkıntısını şuanda okullarda sizler yaşıyorsunuz. Bizim toplu sözleşme masasına taşıdığımız daha sonra Kamu Personel Danışma Kuruluna (KPDK), aktarılan, nöbet görevlerinin ücretlendirilme talebimiz var. Şu sürelerde bazı sendikalar tarafından şimdiye kadar çözülen bütün sorunların Eğitim Bir-Sen tarafından çözülmüş olması dolayısıyla aldığımız mesafenin geldiğimiz noktanın kendilerine temin edilmesi anlamında yeni bir eylemlilik süreciyle olayı farklı bir noktaya taşımış durumdalar. Bunun iki nedeni var. Bunlardan biricincisi sizi çarşafa dolamaktır, işinizi zorlamaktır. İkinci nedeni rol almak ve rol çalmaktır. Çünkü bunu başarıya ulaştıracak olan Eğitim Bir-Sen’dir. Çünkü bu konularda sözde bizde, yetkide bizdedir. 9 yıl masaya oturup, 5 yılında Kamu Sen, 4 yılında KESK, masaya oturup çalışanlara ilaç niyetine hiçbir kazanım almadığı noktadan 2 toplu sözleşmesinin birisinde hükümete rest çekip ek ödeme yoksa imzada yok deyip, sendikal anlamda onurlu duruşu ortama koyarak 18 kazanım altına imza atan teşkilatız. Nöbet konusunu çözecek olan bu sendikadır. Dün Milli Eğitim Bakanımızı ziyarete gittiğimizde bu konuya özel paragraf açıp, bu konuya ilişkin talebimizi sonuna sürdürüyor, nöbete ücret konusundaki ısrarımızı ve mücadelemizdeki kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Bu konuya ilişkin Türkiye genelinde imza kampanyamız sürüyor. 15 Mart itibari ile gelecek imzaların Kamu Personel Danışma Kuruluna taşınacağını bu konuda Milli Eğitim Bakanımızın ek ödeme ve akademisyenlerin ek ödemesi konusundaki tazminatları konusundaki desteklerinin bu süreçte bizimle olmasını gerektiğini ifade ettik. Desteğini talep ettik. Nöbet konusundaki kararlığımız devam ediyor. Nöbete ücret konusunu biz eninde sonunda çözeceğiz. Toplu sözleşmede bu işin muhatabı biziz. Önce olması için süreci hızlandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
“SINAV GÖREVLİLERİNİN ÜCRETLERİNDEKİ ADALETSİZLİK SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”
Okullarda yapılan sınavlarda görevli olan öğretmenlere verilen ücret dağılımdaki adaletsizliğe değinen Yalçın, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Kapıya bakana 120 TL, görevi yapan 45 TL gibi bir adaletsizlik söz konusu. Sınav ücretlerinde sınav görevlileri için 5 saatlik ders üzerinden değerlendirip, ÖSYM'nin yaptığı bütün sınavlarda 120 tl ile ücretlendirilmesi aynı işe farklı muamele konusunun bir an önce çözülmesi gerektiği her fırsatta dile getiriyoruz. Toplu sözleşme masasında görüştüğümüz bir konuydu. Oradan KPDK'ye aktarıldı. Devlet Personel Başkanlığında konunun muhatabı olan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile konuyu görüştük. Bu konuda mutlaka adım atmak zorundasınız dedik. Çünkü bu adaletsizlik mutlaka bitmek zorunda Milli Eğitim Bakanlığının ek ders esaslarındaki ilgili kısmı kaldırması yeterlidir. Çünkü bu konudaki genel hüküm kanun hükmünde düzenlenen metinde gizlidir. Dolayısı ile Milli Eğitim Bakanlığının özel mevzuatı bu konuda Milli Eğitim çalışanlarını mağdur etmektedir. Bunun çözülmesi gerekiyor. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Bunu da yine biz çözeceğiz."
“ROTASYON KONUSUNDA MİLLİ EĞİTİM BAKANI İLE KONUŞTUK”
Ratosyon konusunda çalışanlar arasında bir tedirginliğin olduğunu belirten Yalçın, “Dün Milli Eğitim Bakanımız ile bu konuda konuştuk. Ratosyonla ilgili 8 yıl baz alınsın anlamında bazı seslerin internet sitesi aracılığıyla dillendirildiğini basında bu tip ibarelerin yer aldığına ilişkin bazı söylentilerin olduğunu bunu asla tasvip etmeyeceğimizi söyledik. Bakanımız ise bu konuya tekrar eğilelim dedi" diye konuştu.
“Ek ders esaslarında adaletsizlik var. Aynı görevi yapan iki okul müdürü, iki müdür yardımcısı arasında farklı ücret muamelesi var” diyen Yalçın, “Bu adaletsizliğin ortadan kalkması aynı görevi yapan sınıf öğretmeni ile branş öğretmeni arasında maaş karşılığı ücrette farklı ders saatlerinin esas alınması anlamında bir adaletsizlik var. Buların ortadan kaldırılması noktasında kararlığımızı sürdürüyoruz. Ek ders ücretleri konusunda düzenlemenin yapılması artık kaçınılmazdır. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu konuda zamana yaymak yerine zamanında adım atmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.