Eğitim-Bir Sen: Katsayı engeli kaldırılmalı, meslek liseleri teşvik edilmeli

Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi 2009-2010 eğitim-öğretim yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şek

Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi 2009-2010 eğitim-öğretim yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, YGS ve LYS'de meslek liselilerin aleyhine uygulanan kat sayı engeli sebebiyle söz konusu okulların öğrenci sayılarının giderek düştüğüne dikkat çekti. Düz liselerin kapasitelerinin de sağlıksız bir şekilde arttığına vurgu yapan Şeker, "Katsayı engeli kaldırılmalı, meslek liselerinin teşviki için ek puanlar verilerek bu okullar cazip hale getirilmelidir. Bu bağlamda YÖK'ün yaptığı son değişikliğin de yetersiz olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum." dedi.

Türkiye'deki sınava dayalı eğitim sisteminin öğrencileri strese soktuğunu söyleyen Şeker, ortaya çıkan sınav stresinin öğrencilere zarar verdiğini ve bu stresten ailelerin de pay aldığını ifade ederek, "Öğrencileri asosyalleştirmeye iten sınav odaklı sistemin bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Yeni müfredat yapılandırmacı anlayışı içerisinde en önemli görev öğretmenlere düşüyor." dedi.

"ÖĞRETMEN İHTİYACI KARŞILANMALIDIR"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2010 yılı içerisinde 40 bin atama yapılacağına ilişkin açıklamasına da değinen Şeker, yapılacak atamaların önemli, ancak yetersiz olduğunu savundu. Şeker, "Tespitlerimize göre 149 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Bu açığın en az yarısı bu dönemde karşılanmalıdır. Dolayısıyla en 75 bin öğretmen atanmalıdır." diye konuştu.

Öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirilmelerinin 15 Haziran'da gerçekleştiğini hatırlatan Başkan Şeker, yapılan yer değişiklikleri sonucunda Bursa'ya il dışından 1352 öğretmen ataması yapılırken il dışına da 307 öğretmen ataması yapıldığını söylerken, yaz döneminde yapılacak ilk atamalarda Bursa'daki öğretmen açığının kapatılması için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Şeker, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları hakkında da yer değiştirmeye ilişkin yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu, söz konusu gruba ilişkin yeni görev tanımlamaları yapılması gerektiğini ve başta ücret olmak üzere sosyal ve özlük haklarına ilişkin iyileştirmeler yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararda yapılan değişiklikle öğretmenlerin kazanılan haklarının ellerinden alındığını vurgulayan Şeker, "Yapılan değişiklikle birlikte öğretmenlerin şevki kırılmıştır; bu sorunun kökten çözülmesi için ek ders esaslarında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır." ifadesini kullandı. Eğitim kurumlarında hizmetli yetersizliğinden dolayı temizlik ve hijyenin yeterince sağlanmadığına da değinen Şeker, şunları söyledi: "Okulların birçoğunda hizmetli bulunmamakta, bakanlık okulların hizmetli sorununu çözmek için yeterli miktarda hizmetli alımına gitmelidir." şeker, hafta sonu yapılacak olan LYS'ye girecek öğrencilere de başarılar diledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile