Eğitim Bir-sen Kesintisiz Eğitimin Kaldırılmasını İstiyor

Eğitim Bir-sen Kesintisiz Eğitimin Kaldırılmasını İstiyor

Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, "28 Şubat sürecinde dayatılan sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulaması, meslek eğitimini yok olma noktasına getirdi ve pedagojik olarak büyük sakıncalar oluşturdu.

" dedi. Sendika binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Sofuoğlu, "İlköğretimde sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçme serüveni sivil, normal, bilimsel ve pedagojik bir sürecin sonunda gerçekleşmemiş, 28 Şubat 1997`de Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararla dayatılmıştır." şeklinde konuştu.

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Sofuoğlu, mesleki teknik eğitimin yönlendirme ve hazırlık aşaması ortadan kaldırılarak, sekiz yıllık zorunlu eğitimle El Salvador, Seyşel Adaları, Ruanda, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti gibi dünyadaki 298 ülkeden sadece 20`sinde uygulanan ve eğitimde örnek gösterilemeyecek bir sistemin, Türkiye`de MGK tarafından dayatıldığını söyledi. Mehmet Emin Sofuoğlu, “Çocukların sosyal, fiziksel ve fizyolojik gelişim süreçleri dikkate alındığında, 8. sınıfa devam eden 14-15 yaşındaki öğrenciyle 7 yaşındaki öğrenciyi aynı zaman diliminde aynı koridora, aynı bahçeye, aynı tuvalete, aynı dersliğe mahkum eden sekiz yıllık kesintisiz, zorunlu, çarpık bir yaklaşım söz konusudur. 18. Millî Eğitim Şûrası`nda Eğitim Bir-Sen olarak görüşlerimizi aktardığımız bir platformda konu, eğitimin sosyal paydaşlarıyla tartışılmış ve tavsiyemiz üzerine 1+4+4+4 olarak kesintili, zorunlu ve son dört yılı esnek olacak şekilde toplam 13 yıl olarak düzenlenmiştir.” dedi. Eğitim Bir-Sen olarak bir yıl okul öncesi, dört yıl temel eğitim, dört yıl ortaöğretime hazırlık ve dört yıl devam zorunluluğu olmayan ama diploma zorunluluğu olan, yaygın, örgün ve interaktif olmak üzere çeşitli seçenekleri barındıran esnek bir eğitim modelini savunduklarını ve elzem gördüklerini söyledi. Sofuoğlu, mesleki eğitim açısından özellikle ikinci dört yılda seçmeli dersler havuzunun geniş tutulduğu bir yönlendirme süreci olması, son dört yılınsa örgün eğitime devam edenler açısından mesleki olgunlaşma şeklinde düzenlenme gerektiğini ifade etti: “Mesleki yönlendirme süreci eğitimde yok edildiği için zamanında meslek liselerine gitmesi gereken gençlerimiz akademik/genel lise sonrası İş-Kur ve benzeri kurum ve kuruluşlar tarafından kısa süreli kurslarla yeniden meslek sahibi yapılmaya çalışılmaktadır. Eğitim süreçlerinin düzgün planlanmamasının sonucu olan bu ve benzeri uygulamalar, zorunlu sekiz yıllık kesintisiz eğitimin daha fazla sürdürülmemesi gerektiğini işaret etmektedir. Bizler militarist, seküler, ideolojik eğitim anlayışına ve eğitimde merkeziyetçi, tektipçi yaklaşımlara karşı çıkmanın hukuki, ahlâki ve insani bir hak ve sorumluluk olduğuna inanıyoruz. 2012-2013 eğitim öğretim yılı için şimdiden altyapı çalışmalarına başlanarak gerekli yasal düzenleme yapılmalı ve 18. Millî Eğitim Şûrası kararı gereği kesintili eğitime geçilmelidir.”
Sofuoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer`in, milyonlarca çocuğun geleceğini ilgilendiren böyle önemli bir konuda adım atmasını, eğitim tarihini bu garabet uygulamadan kurtarmasını beklediklerini kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile