Memur-Sen'e bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Bursa Şubesi ve Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) işbirliği ile 'Uluslararası Eğitim Konferansı' düzenlendi. Dede Efendi Salonu'nda yapılan konferansta Türk Millî Eğitim sisteminin ve eğitim dünyasının emperyalizm ve siyonizm gibi küresel dalgalar karşısındaki durumu ile Müslümanların eğitime ve bilime yaptığı katkılar ele alındı. Programda konuşan Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, Eğitim Bir-Sen'in üyelerin hakkını ve hukukunu ararken toplumsal ödevlerini de yerine getirdiğini söyledi. Hiçbir darbenin etkisi kalmayana dek mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Şeker, toplu sözleşme ile ilgili kamu çalışanlarına istediklerini vermek için çalışacaklarını belirtti.Gelecek kuşakların hem bedenen, hem de zihnen sağlıklı nesiller olarak yetişmesini arzuladıklarını belirten Şeker, ' Eğitim-Bir-Sen'li öğretmenler olarak kimse bizden kapitalizm ve emperyalizmin eğitim sistemimize etkilerine göz yummamızı beklemesin. Türkiye'yi aydınlık bir geleceğe ulaştırması beklenen eğitim sistemimizin kapitalist ve emperyalist bir içerikle hizmet sunmasını istemiyoruz ' diye konuştu.
' EĞİTİM MİLLİ HÜVİYETE KAVUŞTURULMALI '
Türkiye'nin bugün hiç olmadığı kadar emperyal güçlerin baskısı altında olduğunu vurgulayan Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: ' Batının kendi kültürünü sunmak için sürdürdüğü dayatmacı ve baskıcı tutumu süsleyerek emperyalizmin pembe rüyaları olarak pazarladığını görmemiz için gözlüğe ihtiyacımız var mı? Toplumsal algıyı yönetmeyi amaçlayan emperyalist güçler en çok eğitim unsurlarından faydalanmaktadır. Emperyalizm toplumuza küreselleşme adıyla sunuluyor ve küreselleşme adıyla değerlerimiz erozyona uğratılıyor. Bunun önüne geçmek için adı milli olan eğitimimizi içerik olarak da milli bir hüviyete kavuşturmamız gerekmektedir. ' Türkiye'nin en önemli meselesinin eğitim olduğunu söyleyen ÖĞ-DER Bursa Şube Başkanı Yusuf Gürkan, ' Eğitimin en önemli meselesi İslam'dan uzak hazırlanmış müfredattır. Eğitimin çözülmesi gereken acil meselesi muhtevadır. Kendi tarihinden, kültüründen, dininden uzaklaştırılmış nesiller yaşayamazlar. Emperyalizm bir ülkeyi işgal etmek için önce o ülkenin gençlerini fikri açıdan ifsat etmektedir ' diye konuştu.Batı değer ve felsefesi ile yetişen nesillerden kimseye hayır gelmeyeceğini ifade eden Gürkan, eğitimde batı inanç ve felsefesi yerine İslami değer ve bilginin okullarda öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi.Günümüzde yaşanan sıkıntıların kaynağında din ve maneviyat yoksunluğu olduğunun altını çizerek, eğitimde din ve maneviyatın verilmesi gerektiğini vurgulayan ÖĞ-DER Genel Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz ise, Osmanlı'nın yıkılmasının ardından dünyanın denge ve şuurunu kaybettiğini söyledi. Akkiraz, ' Batılıların bize yerleştirdiği kendi eğitim sistemi ve medeniyet araçları bizim dengemizi ve şuurumuzu bozmuştur ' dedi.
Emperyalizmin Okul Müfredatı ve Ders Kitapları ile İnsanlığa Etkileri´ konusunda söz alan İngiltere Cambridge İslam Akademisi Başkanı Prof. Dr. Shaikh Abdul Mabud, birçok Müslüman ülkenin eğitim alanında Batılı ülkelerin sömürgesi haline geldiğini belirterek, batılı emperyalistlerin okulların eğitim müfredatlarını kendi istekleri doğrultusunda hazırlattırdıklarını dile getirdi. İslam dünyasının kendi eğitim doktrinlerini oluşturması gerektiğini belirten Mabud, ' Kendi eğitim felsefemizi oluşturmalıyız. Dünyanın birçok Müslüman ülkesinde bu konuda ciddi çalışmalar başladı. Okullarımızda İslami eğitim sistemleri oluşturulmalı ' dedi.Müslümanların zengin bir kültür ve medeniyete sahip olduğunu ifade eden Malaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Hazım Shah, batının, bilgi ve medeniyeti İslam alimlerinden öğrendiğine işaret etti. Shah, Müslüman bilim adamlarının ortaya koyduğu kaynaklar sayesinde batının yeniden öğrenmeyi keşfettiğini belirtti. Bilim ve teknolojinin batının güç kaynağı olduğunu dile getiren Shah, ' Bilim ve teknolojinin de etkisiyle Müslüman ülkeler kendi kimliklerini dahi unutabiliyorlar. Modern bir müfredatla bilim ve teknoloji öğretilirken tarih de gençlerimize iyi öğretilmelidir ' şeklinde konuştu.
'Siyonizmin Eğitim Yolu İle İnsanlığı İfsadı ve Etkileri' başlıklı bir konuşma yapan Türkiye Sosyal Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Dr. Burhanettin Can ise, Türkiye´deki okul kitaplarında İslam bilim adamlarına yer verilmediğini belirtti.Can, siyonizmin İslam ülkelerindeki eğitim sistemlerini ciddi şekilde etkisi altına aldığını kaydetti.Yaklaşık üç saat süren konferans soru cevap bölümünün ardından sonra sona erdi. Programa ÖĞ-DER Genel Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz, Bursa Şube Başkanı Yusuf Gürkan ve Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker'in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Eğitim Denetmenleri Başkanı Ali Dursun, Saadet Partisi İl Başkanı Sait Terzi, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Eğitim Bir-sen ve Öğ-der'den 'uluslararası Eğitim Konferansı'
Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, küreselleşme adı altında değerlerimizin erozyona uğratıldığını söyledi.